Pritvor za osam aktivista Grinpisa

Ruski sud naložio dvomesečni pritvor za 7 aktivista Grinpisa i jednog fotografa te organizacije zbog protestne akcije protiv naftne platforme Gasproma u Arktiku

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.09.2013.

13:48

Default images

Ruske vlasti juče su privele trideset aktivista Grinpisa koji su na brodu te organizacije izveli protestnu akciju ispred naftne platforme u Arktiku tražeći da se prekinu naftna istraživanja koja po njima zagađuju životnu sredinu.

Još nisu ispitani svi privedeni i sud nastavlja suđenje.

Sud je danas počeo razmatranje slučaja 30 aktivista Grinpisa koji su juče uhapšeni u Murmansku zbog njihovog protesta, a optuženi su za pirateriju, za koju u Rusiji preti 15 godina zatvora.

Na dva meseca zatvora prvo je osuđen fotograf, Rus Denis Sinjakov.

Posle toga je ista zatvorska kazna određena kapetanu broda Grinpisa sa koga je operacija izvedena Amerikancu Piteru Vilkoksu, i još jednom Poljaku, dvojici Novozelanđana, jednom Kanađaninu i jednom Francuzu. Takođe je istu kaznu dobio i portparol Grinpisa Rus Roman Dologov.

Šveđaninu Dmitriju Litvinovu, portparolu Grinpisa Internešenel produžen je pritvor na 72 sata.

Cela drama je počela pre nedelju dana kada je ruska obalska straža upala na brod Gripisa i uhapsila dvojicu aktivista koji su pokušali da se popnu na naftnu platformu, a zatim je brod odvučen do luke Murmansk sa 30 aktivista na njemu. Oni su svi juče privedeni uz optužbe za pirateriju.

Aktivisti su državljani 18 zemalja uključujući SAD, Francusku, Švajdarsku, Finsku, Britaniju, Poljsku i Rusiju, te bi ovaj slučaj mogao da preraste u diplomatski spor.

Brod Grinpisa plovio je pod holandskom zastavom i Holandija je već zatražila od ruskih vlasti da oslobode posadu, pozivajući se na pomorsko pravo.

Ruski Istražni odbor upozorio je jutros da će tražiti da svi aktivisti budu zadržani u pritvoru.

Oni su optuženi za pirateriju. Međutim ruski predsednik Vladimir Putin rekao je juče da je jasno da oni nisu "pirati" ali da smatra da je opravdano što su privedeni jer su prekršili zakon svojim akcijama.

Predstavnik Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju za slobodu medija Dunja Mijatović izrazila je zabrinutost u vezi hapšenja Rojtersovog fotografa Denisa Sinjakova u Rusiji i pozvala na njegovo puštanje na slobodu.

"Zastrašujuće je što je Sinjakov uhapšen za vreme obavljanja svojih profesionalnih dužnosti kao fotograf“, istakla je Mijatović u pismu upućenom Aleksandru Bastrikinu, predsedavajućem istražne komisije Ruske federacije.

Sinjakov je uhapšen 18. septembra dok je pokrivao akciju Grinpisa na platformi Gasproma Prirazlomnaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: