Asad: Sirija poštuje konvenciju

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je da Sirija poštuje potpisanu konvenciju protiv hemijskog oružja u sklopu američko-ruskog sporazuma

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

13:14

Default images

On je naveo da ne vidi da postoje bilo kakve prepreke za njegovu realizaciju, javila je danas sirijska državna novinska agencija SANA.

"Sirija uvek poštuje sve sporazume koje je potpisala", potvrdio je predsednik Sirije u intervjuu venecuelanskoj televiziji TeleSUR i dodao da će vlasti u Damasku u potpunosti predati hemijsko oružje u cilju uništenja.

Asad je naveo da je Damask počeo da šalje "potrebne detalje o svom hemijskom arsenalu Organizaciji za zabranu hemijskog oružja (OPCW) koja nadgleda ukupan posao i očekuje njihove inspektore da stignu u Siriju, prenela je agencija AFP.

"Eksperti (iz OPCW) će doći u Siriju u narednom periodu da bi pregledali stanje tog oružja. Što se tiče sirijske vlade, ne postoje ozbiljne prepreke", potvrdio je sirijski predsednik.

Asad je, međutim, upozorio da " uvek postoji mogućnost da će teroristi (pobunjenici) ometati rad stručnjaka tako što će ih sprečiti da pristupe određenim lokacijama".

Tim stručnjaka Ujedinjenih nacija (UN) koji je potvrdio da je korišćen otrovni gas sarin u napadu u avgustu u okolini Damaska, stigao je juče ponovo u Damasku da bi nastavio istragu i drugih, navodnih, hemijskih napada.

Asad je ponovio da će njegova vlada obezbediti stručnjacima UN-a da se slobodno kreću terirorijom Sirije, pošto ih je Damask i pozvao da dođu i istraže sve slučajeve upotrebe hemijskog oružja kojih je, navodno, bilo 13-14 puta tokom 30-tomesečne krvave drame.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: