"Pomoći ćemo oko oružja Sirije"

Rusija je spremna da pomogne u obezbeđivanju skladišta hemijskog oružja u Siriji kada se budu uništavale zalihe i fabrike hemijskog arsenala Asada.

Izvor: Beta

Četvrtak, 26.09.2013.

11:37

Default images

To je danas izjavio zamenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov.

"Bićemo spremni da pomognemo u obezbeđivanju tih objekata kada radovi budu u toku", izjavio je Rjabkov na sajmu oružja, kako je prenela agencija Interfaks.

Rjabkov je danas, na ekspertskom sastanku u okviru izložbe ruskog oružja u gradu Nižnji Tagil na Uralu, izneo tvrdnju da NATO nastoji da ponovi libijski scenario u Siriji, kršeći svojim akcijama pravila koja je postavio Savet bezbednosti UN, kako navodi agencija Itar-Tas s.

On je istakao da se Rusija protivi takvim akcijama na međunarodnoj sceni, prenosi ruska agencija.

Samo nekoliko sati pre toga, drugi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Genadij Gatilov rekao je Asošiejted presu (AP) da je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija samo dva dana udaljen od sporazuma o rezoluciji kojom će se Damask obavezati da se otarasi svog arsenala hemijskog oružja.

Gatilov je rekao da će rezolucija sadržati pozivanje na poglavlje sedam Povelje Ujedinjenih nacija kojim se omogućava vojna akcija uinteresu mira.

SAD i Rusija nemaju jedinstveno mišljenje o tome kako obezbediti sprovođenje rezolucije.

Pristajanjem na sporazum Rusije i SAD o hemijskom oružju, režim sirijskog predsednika Bašara el Asada za dlaku je izbegao vojnu akciju SAD čiji je cilj trebalo da bude odmazda za hemijski napad na predgrađe Damaska u kojem je poginulo, kako se navodi, oko 1.400 ljudi, prevashodno civila.

Savet bezbednosti UN radi na usaglašavanju rezolucije o hemijskom oružju koja bi bila prihvatljiva i za Rusiju i za zapadne zemlje, podseća Rojters.

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov postigli su dogovor ranije ovog meseca koji predviđa da se Asadu da rok od nedelju dana da prijavi zalihe hemijskog oružja koje poseduje i da njegov hemijski arsenal bude uništen do sredine iduće godine.

Glavna sporna tačka u usvajanju konačne rezolucije Rusije i Zapada je pitanje da li će rezolucija biti zasnovana na Sedmom poglavlju Povelje UN, prema kojem Savet bezbednosti ima ovlašćenje da sprovodi odluke uz primenu mera kao što su sankcije ili vojna sila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: