Radio Beograd obeležio 89. rođendan

Radio Beograd, najstariji elektronski medij na Balkanu, obeležio je danas 89. godinu postojanja.

Izvor: B92

Četvrtak, 26.09.2013.

14:10

Default images

"Emitovanje programa Radio Beograda počelo je 1. oktobra 1924. godine i slušaoci, koji su program pratili preko slušalica, tada su plaćali pretplatu za razliku od sadašnjeg vremena", rekao je glavni i odgovorni urednik Prvog program Radio Beograda Đorđe Vlajić na konferenciji za novinare održanoj u toj medijskoj kući.

Vlajić je podsetio da se program prve dve godine emitovao utorkom, četvrtkom i subotom od 18.45 do 19.45 iz studija u zgradi Prve hrvatske štedionice u Knez Mihailovoj 42, a signal je emitovan iz stanice u Rakovici, na Makišu kod Save.

Program Radio Beograda se na početku sastojao od vesti koje su pisali novinari Politike i Dnevnih novosti, berzanskih izveštaja i muzičkog dela koji je pripremala ekipa Beogradske opere, a 1929. godine počelo je svakodnevno emitovanje programa.

Urednici u Radio Beogradu bili su Ivo Andrić, Ljubomir Simović, Duško Radović, Radomir Konstantinović, Dragan Lukić, Ljubivoje Ršumović, Gordan Mihić, Vladislav Bajac i Aleksandar Gatalica.

Vlajić je naveo da je petominutna emisija Radio Beograda "Srpski na srpskom" postala deo nastavnog programa Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Povodom godišnjice je predstavljeno i sedam novih četvorosatnih emisija noćnog programa, koje će trajati od ponoći do 4 sata.

Predstavljena je i nova špica noćnog programa koja će posle 35 godina zameniti kompoziciju Zlatka Manojlovića "Jednoj ženi".

Autor nove špice je urednik u muzičkoj redakciji Radio Beograda Dragomir Stanojević.

Radio Beograd će 1. oktobra 2014. godine proslaviti 90. rođendan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: