Širom Grčke antifašistički protesti

Više grčkih političkih stranaka i sindikata danas će ceo dan protestovati u nekoliko grčkih gradova protiv fašizma.

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2013.

11:30

Default images

Istovremeno, policija nastavlja akcija protiv neonacističke stranke Zlatna zora.

Kao glavni događaj planirana je protestna šetnja večeras u Atini, na koju su pozvale stranke levice, sindikati i antifašistička udruženja.

"Pozivamo sve društvene grupe i institucije da se odazovu protestu", poručio je vladajući socijalistički Pasok, koji deli vlast s desnicom, dok je opoziciona radikalna levičarska Siriza pozvala na "mirnu šetnju u odbranu demokratije".

Protest je reakcija na prošlonedeljno ubistvo jednog levičarski orijentisanog muzičara koje je počinio jedan neonacista.

Antifašističke demonstracije održane su i prošle nedelje, a pratili su ih sukobi s policijom.

Atinska policija je naredila opsežnu istragu u tri svoja komesarijata na periferiji grada, optužena u javnosti da su tolerisali nasilje pripadnika Zlatne zore.

Pojačani su i kontrola i pretresi pripadnika Zlatne zore, posle kritika u medijima za pasivnost u rešavanju porasta nasilja neonacista, a policija trenutno ispituje i njenu povezanost s pojedinim pripadnicima policije.

Zlatna zora ima 18 poslanika u parlamentu od 300 članova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

22 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: