UN protiv seksualnog nasilja u ratu

Ministri 113 zemalja članica UN potpisali su u Njujorku deklaraciju u kojoj se obavezuju na nove akcije za okončanje seksualnog nasilja tokom konflikata.

Izvor: Beta

Sreda, 25.09.2013.

09:22

Default images

Britanski ministar spoljnih poslova Vilijam Hejg, koji je bio jedan od domaćina jučerašnjeg sastanka održanog tokom zasedanja Generalne skupštine UN, rekao je da se ovom deklaracijom zabranjuje davanje amnestija za seksualno nasilje u mirovnim sporazumima i omogućuje hapšenje osumnjičenih gde god se nalazili u svetu.

U deklaraciji se takođe navodi da će 2014. biti usvojen novi Međunraodni protokol koji će pomoći da se se obezbedi da prikupljeni dokazi mogu da budu upotrebljeni u sudu.

Hejg je rekao da ova deklaracija predstavlja međaš u ukidanju nekažnjivosti onih koji počine užasne zločine tokom rata.

On je rekao da će Velika Britanija podsticati 80 zemalja članica UN koje još nisu potpisale deklaraciju da to učine.

Hejg je takođe rekao da će iduće godine Britanija biti domaćin konferencije o seksualnom nasilju u sukobima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: