"Žao mi je što se plaše građana"

Smenjeni gradonačelnik Dragan Đilas poručio da mu je "žao što se vlast plaši građana i personalnog izbora" i da bi izbore u Beogradu trebalo raspisati što pre.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 25.09.2013.

11:14

Default images

On je dodao da će, dok je na tom mestu, nastaviti da radi svoj posao sa maksimalnom posvećenošću i da neće davati izjave kao gradonačelnik narednih mesec dana.

"Nema potrebe da se čeka šest meseci na izbore, ali je želja da se sve pomeri za proleće da bi u međuvremenu bile istrage, mahanje papirima, afere...", rekao je Đilas u Skupštini Beograda.

Lider DS, kome je juče izglasano nepoverenje, apelovao je na one "koji imaju mač, da ga ne vade iz korica, već da se vrate demokratiji".

"Apelujem i na Nebojšu Stefanovića da ne drži konferenciju za novinare na stepenicama i ne bruka instituciju koju predstavlja kao predsednik Skupštine. Neka uđe u Stari dvor, otvaram mu vrata", rekao je Đilas.

Govoreći o svom radu na čelu prestonice, naveo je da ne bi menjao mnogo toga.

"Možda bih neke stvari brže uradio, možda bih bio malo oštriji prema onima koji iskaču iz tima", rekao je Đilas.

Đilas je podvukao da će do izbora gradonačelnika ili uvođenja privremenih mera svoj posao obavljati na maksimalan način i dodao da sada očekuje probleme u funkcionisanju grada i da ga brine to što dosad nije čuo "nijednu ideju kako će voditi grad, već samo najave istraga".

On je rekao da neće ostaviti Beograd i Beograđane na cedilu, i da će u narednih 30 dana nastaviti da radi svoj posao sa svojim timom ljudi.

"Ja kao odgovoran čovek neću da se sklonim i da Beograd stane na 30 dana. Mi ćemo nastaviti da radimo kako se ne bi osetile posledie
političke neodgovornosti
", rekao je Đilas.

"Vodio sam Beograd pet godina, ali ne sam, nego sa svim ljudima koji su bili tu. Nastaviću da radim svoj posao maksimalno. Dva najveća problema biće isplata pomoći penzionerima, jer je ugrožen ceo iznos, kao i preuzimanje autobusa, jer nema ko da potpiše za 150 novih autobusa, a ide zima", rekao je Đilas.

Takođe, Đilas je naveo da se uskoro nada učešću u nekoj emisiji, "jer je sve otkazano kada oni nisu tu".

Podsetimo, aktuelni saziv ima rok od 30 dana za izbor novog gradonačelnika, a do tada dosadašni članovi Gradskog veća i kabineta gradonačelnika obavljaju tehničke poslove.

Ukoliko u tom roku ne bude sazvana nova sednica gradskog parlamenta i ne bude izabran novi gradonačelnik, uvodi se privremena uprava koju imenuje Vlada Srbije. Đilas je ocenio da je Srbija krenula putem za koji se ne zna gde se završava i pozvao one "u čijim je rukama mač da ga ne vade iz korica".

"Iako ne verujem da će moj apel uroditi plodom, apelujem na one u čijim je rukama mač da ga ne vade iz korica, jer to nije dobro," rekao je Djilas novinarima u Skupštini grada Beograda. On je naglasio da nije bilo razloga za njegovo smenjivanje i da su svi sumnjivi poslovi za koje ga opozicija optužuje, mogli da se ispitaju
u proteklih 14 meseci.


"Sve što se dešavalo bilo je pod političkim pritiskom i nema veze s pravom i istinom", rekao je Đilas i dodao da oni koji su ga smenili
nisu izneli nikakvu novu ideju, već su samo najavili da će sprovesti istrage.

On je ukazao i da nema razloga da se čeka šet meseci za izbore u Beogradu, već da su oni mogli da se održe u roku od tri meseca.

"Žao mi je što se republička vlast plaši izbora", ocenio je Djilas.

Najavio je i da će danas kontaktirati Agenciju za privredne registre kako bi prihvatila potpis zamenika direktora GSP-a, kako bi više od
sto autobusa koji stoje na granici mogli da udju u zemlju.


Konferenciji za novinare prisustvovali su gradski odbornici DS-a, koji su stajali iza smenjenog gradonačelnika.

Razlog njihovog prisustva je i predstavljanje sajta "Bolji Beograd" na kome su predstavljeni rezultati gradske vlasti u poslednjih pet godina.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

94 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: