Naš interes dobri odnosi s Nemačkom

Srpski premijer Ivica Dačić rekao je da je Srbiji u interesu da ima najbolje odnose sa Nemačkom, u svim segmentima, jer naš put ka EU zavisi i od te zemlje.

Izvor: Beta

Sreda, 25.09.2013.

08:06

Default images

Srbija je, kako kaže premijer, spremna da prihvati uslove koji se ne kose sa njenom državotvornošću i nacionalnim interesima.

Dačić je na skupu "Srbija i Nemačka - asimetrična realnost" u Aero-klubu rekao da realnost Srbije i Nemačke jeste asimetrična, ali da je, uprkos svemu, interes Srbije da što pre uspostavi zajednički imenitelj sa nemačkom poltikom.

"Gledamo mi naš interes, a naš interes je da se približimo Nemačkoj", rekao je Dačić i dodao da, bez obzira na to koliko nas Nemačka manje voli od nekih drugih zemalja, mi to radimo zbog nas, a ne zbog njih.

"Moramo da utičemo na one koji donose odluke", istakao je Dačić. Premijer Srbije je rekao da, u ovoj etapi evrointegracija, Srbija očekuje uslove od vodeće članice EU, ali da će oni biti prihvatljivi u meri u kojoj ne utiču na suštinu državotvornosti i nacionalne interese Srbije.

On je naveo da je zajednički cilj dve zemlje miran i prospretitetan Balkan i da taj region treba da prestane da bude sinonim ratova i međuetničkih tenzija i da Srbija podržava ulogu Nemačke da kao važan činilac doprinese sređivanju prilika na zapadnom Balkanu.

Dačić je poručio i da Nemačka treba da uvidi da puna stabilnost može da se postigne tek ulaskom svih zemalja regiona u EU. Osvrćući se na realnost Srbije i Nemačke, Dačić je ocenio da je normalno da je ta pozicija asimetrična.

"Normalno da je asimetrična - pozicije su nam drugačije - oni su ti koji daju u EU i normalno je to da oni koji dobijaju imaju drugačije stavove", rekao je premijer.

On je kazao da i u samoj Uniji ima zemalja članica koje loše misle o EU, a pojedini premijeri su čak pitali i šta nam to treba, uz objašnjenja da je reč o eksploatatorima, dodajući da je uvek tvrdio da mi prvo treba da uđemo pa ćemo videti da izađemo ako je loše.

On se osvrnuo i na posetu kancelarke Angele Merkel Srbiji pre dve godine, ocenivši da je "to bila katastrofalna poseta" i "katastrofalno pripremljen susret" i da se ispostavilo da su procene kakvu bi podršku Srbija od Nemačke mogla da ima bile nerealne.

Dačić je dodao da stoga, kao vlada, imamo stalnu neformalnu komunikaciju sa ljudima iz tima kancelarke Merkel.

Vilhem: Nema novih uslova Nemačke

Nemački ambasador u Srbiji Hajnc Vilhelm izjavio je da Nemačka nema dodatnih uslova za evrointegracije Srbije i da je jedini uslov ono što je odredio Evropski savet prošle godine.

Na skupu o odnosima Srbije i Nemačke, Vilhelm je rekao da je važno da se primene postignuti sporazumi Beograda i Prištine, uz ocenu "da sve to izgleda dobro".

"Nemačka nema dodatnih uslova, ali ima detaljnije provere.To je nemački način. Nemojte to da vas brine", rekao je Vilhelm.

Nemački ambasador ocenio je takođe da su lokalni izbori na Kosovu 3. novembra važni za evropske integracije Srbije.

Vilhelm je rekao da su odnosi Srbije i Nemačke poboljšani u poslednjih godinu dana pošto je došlo do promene politike prema Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: