"Gradonačelnik ne mora da bude SNS"

SNS će narednih dana razgovarati s koalicionim partnerima i pokušati da formira vlast u Beogradu oročenu na šest meseci, kaže Nebojša Stefanović iz SNS.

Izvor: Blic, RTS

Sreda, 25.09.2013.

07:36

Default images

Posle toga bi trebalo da budu raspisani izbori, navodi predsednik Beogradskog odbora SNS.

''Naprednjaci imaju plan i stručne i kvalitetne ljude koji bi u narednih pola godine, do izbora, mogli da vode Beograd'', rekao je Stefanović za Blic i naglasio da gradonačelnik ne mora da bude iz naprednjaka, iako se ne libe odgovornosti.

Na pitanje da li imaju podršku DSS, bez koje u glavnom gradu nije moguće formirati vlast, Stefanović je rekao da veruje da će se u DSS opredeliti za podršku, ali da o koaliciji nisu pričali, već su razgovarali o programu i pravcu u kojem bi se razvijao grad.

''Verujem da je dogovor na pomolu'', istakao je Stefanović, koji smatra da u ovom trenutku nema uslova za raspisivanje izbora i podsetio da je rok u kome mora da se izabere gradonačelnik - jedan mesec.

Prema njegovim rečima, ukoliko se to ne dogodi, uvodi se prinudna uprava, koja posle dva meseca mora da raspiše izbore, a onda ostaje još 45 do 60 dana za kampanju.

''Kada sam rekao da ćemo za šest meseci izaći na birališta, govorio sam o najdužem roku u kojem može doći do izbora'', rekao je Stefanović i naglasio da su sve priče o mogućim gradskim i republičkim izborima u martu neosnovane.

Naprednjaci će sa koalicionim partnerima do kraja sedmice izneti konkretna rešenja i plan za Beograd, najavio je Stefanović i dodao da će naprednjaci održati obećanje i da će izbori biti u roku od šest meseci.

"Mi ćemo sa našim koalicionim partnerima, nadam se, do kraja nedelje pružiti konkretna rešenja šta planiramo da uradimo i na koji način da bi bili sigurni da će svakodnedevni život biti u redu", rekao je Stefanović za RTS.

Na pitanje da li će to rešenje biti formiranje nove većine ili privremene mere uprave, Stefanović je rekao da će se o tome razgovarati sa koalicionim partnerima, kao i da će izbora biti u narednih šest meseci.

"Ono što smo rekli nameravamo i da održimo da izbora bude u tih šest meseci, nismo precizirali datum, već rekli u roku od šest meseci kada se ispune zakonski uslovi, a možda i ranije. Važno je da obezbedimo da grad funkcioniše stabilno u tom periodu - da li ćemo ići na formiranje većine u skupštini grada uskoro ili će biti tehnički mandat privremenih mera, videćemo uskoro", rekao je Stefanović.

On je istakao da je najvažnije da se obezbedi normalno funkcionisanje glavnog grada. Smenom Dragana Đilasa s mesta gradonačelnika Beograda pala je i gradska vlada, ali svi ostaju na dužnosti i obavljaju svoje poslove do izbora novog rukovodstva.

Osvrćući se na Đilasovu smenu, Stefanović je rekao da je smenjen zbog loše politike i nedostatka vizije razvoja Beograda.

''DS i Dragan Đilas su prethodnih godina rušili Beograd, što se vidi u ogromnom zaduživanju i iznošenju lažnih podata o tome. Beograd u ovom trenutku duguje oko 900 miliona evra. Samo u poslednja dva meseca Đilas je zadužio Beograđane za novih 60 miliona evra. Đilasa smo smenili i zbog afera koje su prethodnih godina potresale grad - malverzacije u preduzeću 'Vodovod i kanalizacija', gde je mehanizacija iznajmljivana za 500.000 evra godišnje, a mogla je nova da se kupi za 520.000, afere sa 'Bus plusom' i platanima, sa nabavkom podzemnih kontejnera za 'Gradsku čistoću' u kojoj su nameštenim tenderom isključeni gotovo svi domaći proizvođači i ušlo se u pregovarački postupak sa firmom 'Blagojević'", rekao je Stafanović. Kako je naveo, grad je 2008. godine bio u suficitu, dok je danas u deficitu, a iz godine u godinu pada i produktivnost i profit javnih preduzeća na nivou grada.

Stefanović je naveo i da Đilas nije uradio gotovo ništa na spuštanju Beograda na reke, a u prethodnih pet godina grad je potpuno centralizovan i njime vladaju partijski kadrovi DS-a. Stefanović je rekao i da ne mora gradonačelnik da bude iz SNS u ovom trenutku, jer Đilas nije smenjen kako bi naprednjaci postavili nekog iz svojih redova na tu funkciju, iako se ne libe ni odgovornosti.

''Vrlo brzo ćemo doneti odluku o tome u konsultacijama sa našim koalicionim partnerima. Imamo više kandidata koji bi mogli uspešno da vode grad i spremni smo da na izborima proverimo narodnu volju'', rekao je Stefanović.

On je dodao da će SNS kandidata za gradonačelnika izabrati u stranačkim organima i onda to javno saopštiti.

On je ponovio da se nije razgovaralo o smeni direktora javnih preduzeća, ali da će njihov rad biti analiziran.

"Znam da to najviše brine DS, jer su odatle izvlačili novac za kampanju, ali mi o tim preduzećima ne mislimo kao o plenu. Nema nijednog direktora preduzeća koji nije njihov funkcioner, oni su se bavili time ili kako da pomognu stranci ili sebi", rekao je Stefanović.

Funkcioner SNS je ponovio i da niko neće biti aboliran od odgovornosti, kao i da će državni organi raditi svoj posao.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

140 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: