Ne podstičite krvoproliće u Siriji

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je pozvao sve zemlje da prestanu da podstiču krvoproliće u Siriji i da ne snabdevaju oružjem strane uključene u taj sukob.

Izvor: Beta

Utorak, 24.09.2013.

16:33

Default images

Na otvaranju generalne debate 68. zasedanja Generalne skupštine UN, Ban Ki Mun je takođe pozvao Savet bezbednosti UN da što pre donese rezoluciju o Siriji.

"To bi trebalo da bude praćeno humanitarnom akcijom", ukazao je generalni sekretar UN.

Ban Ki Mun je rekao da je "odgovor na gnusnu upotrebu hemijskog oružja u Siriji stvorio diplomatski elan, prvi znak jedinstva nakon mnogo vremena".

"Vojna pobeda je iluzija. Jedini odgovor jeste politički sporazum", poručio je Ban Ki Mun na zasedanju Generalne skupštine UN, na kojem se okupilo više od 130 šefova država i vlada članica UN.

Ban Ki Mun je ponovo pozvao sirijsku vladu i opoziciju na međunarodnu mirovnu konferenciju u Ženevi.

Zapadnjaci i Rusi nisu saglasni u mišljenju o tome kako Siriju treba primorati da uništi svoje hemijsko oružje na osnovu američko-ruskog sporazuma od 14. septembra u Ženevi.

Rusija je danas pristala da Poglavlje 7 Povelje UN bude "pomenuto" u rezoluciji Saveta bezbednosti UN o Siriji, ali tako da ne bude automatizma u primeni sile koju to poglavlje predviđa kao krajnju mogućnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: