"Zovite Koštunicu i Simovića"

Lider LDP Čedomir Jovanović svedočeći u nastavku suđenja pripadnicima JSO rekao da bi trebalo da svedoče i Vojislav Koštunica, Radomir Marković i Miloš Simović.

Izvor: Tanjug

Utorak, 24.09.2013.

16:00

Default images

Lider LDP je, na suđenju optuženima za oružanu pobunu 2001. godine u Specijalnom sudu, rekao da bi svedočenja tadašnjeg predsednika SRJ, nekadašnjeg načelnika DB-a i nekadašnjeg pripadnika "zemunskog kriminalnog klana" Miloša Simovića mogla da pomognu u rasvetljavanju slučaja i da bi oni "imali šta da kažu".

"Kao svedok vam predlažem da saslušate Radeta Markovića i Miloša Simovića, jer sam došao do saznanja da bi oni mogli da razjasne ceo događaj u Kuli. Simović je govorio o političkoj pozadini te pobune, ali ne znam da li je pravosuđe spremno da plati cenu koju on traži, ne za sebe već za svog brata (Aleksandra)", rekao je Jovanović i upitao sudsko veće zašto ne pozove i lidera Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunicu.

Jovanović je ponovio da je pobuna JSO bila politički motivisana kako bi se ponizio tadašnji premijer Srbije Zoran Đinđić i njegova vlada, kao i da su njeni pripadnici izašli na ulice "u koordinaciji sa Vojislavom Koštunicom".

Prema Jovanovićevim rečima, pripadnici JSO su 10. i 12. novembra 2001. blokirali auto-put Novi Sad - Subotica kod Vrbasa i u Beogradu kod Centra Sava u koordinaciji sa Koštunicom i to je učinjeno kako bi se ponizio tadašnji premijer Đinđić.

"Đinđić je pozvan u Kulu da bi tamo bio fotografisan i snimljen, da bi se na takav način ponizio i on i njegova vlada. Posle razgovora s njima u Kuli, nismo ni stigli do Beograda, a oni su već Krenuli iz Kule da blokiraju auto-put", rekao je Jovanović.

Kako je objasnio, "manir" pripadnika JSO u razgovorima sa premijerom Đinđićem, ministrom policije Dušanom Mihajlovićem i sa njim, bio je da sve vreme "drže otvorenu liniju na telefonu kako bi neko drugi mogao da sluša te razgovore".

"Đinđić nije tražio bezbednosne provere i to je svesno dozvolio kako bi oni koji su slušali bili upoznati sa odlučnošću predsednika Vlade. Naš zajednički zaključak je bio da su oni to činili, ali nije mi poznato ko je snimao i da li je snimao", rekao je Jovanović.

On je dodao da su premijera Srbije, ministra policije i njega pripadnici JSO snimali sve vreme tokom njihove posete Kuli i da ne zna "za kakve ucene bi ti snimci mogli da budu korisćeni da je kojim slučajem premijer govorio pežorativno o predsedniku Republike (Koštunici)".

Odgovarajući na pitanje optuženog Duška Maričića, u trenutku pobune formalnog komandanta JSO, da li mu je neko tokom razgovora u Kuli pretio oružjem, Jovanović je odgovorio da je u sedištu komande te jedinice atmosfera bila napeta, da nije bila lagodna, ali da se nije osetio ugroženo.

"Nikada u Kulu ne bih otišao sa predsednikom Vlade niti ministrom unutrašnjih poslova da sam mislio da će nekom život biti ugrožen", rekao je Jovanović.

On je dodao da se zaista dogodio "incident s pištoljem", odnosno da je pripadnik JSO Zvezdan Jovanović potezao pištolj na njega i tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, ali da su to sprečili Maričić i drugi pripadnici Jedinice.

On je objasnio da je Zvezdan Jovanović to učinio jer je smatrao da je lider LDP-a na uvredljiv način reagovao prema neformalnom komandantu JSO Miloradu Ulemeku Legiji.

"Bio sam u prostoriji sa Mihajlovićem i Ulemekom kada je Mihajlović potpisao ostavku, što je učinio da bi JSO okončala pobunu. Ja sam tu ostavku pocepao, ignorišući jeftino Ulemekovo pozorište, koji je klečao pored stola i plakao. Jovanović je mislio da je to bilo na uvredljiv način, ali ostali iz Komande su sprečili incident", objasnio je Jovanović.

U Specijalnom sudu u Beogradu vodi se postupak protiv osmorice pripadnika JSO - Milorada Ulemeka, Zvezdana Jovanovića, Dušana Maričića, Veselina Lečića, Dragoslava Krsmanovića, Dragiše Radića, Vladimira Pocića i Miće Petrakovića.

Oni se terete da su od 9. do 17. novembra 2001. počinili krivično delo oružane pobune.

Kako se navodi u optužnici, oni su otkazali poslušnost Komandi JSO, povukli su pripadnike u centar u Kuli i u više navrata odbili zahteve načelnika resora Državne bezbednosti, ministra unutrašnjih poslova i premijera Đinđića da prekinu pobunu.

Istovremeno, operativni deo Jedinice borbenim vozilima i naoružanim ljudstvom blokirao je 10. i 12. novembra 2001. auto-put Novi Sad - Subotica kod Vrbasa i u Beogradu kod Centra Sava.

Prema navodima optužnice, oni su na taj način jasno iskazali spremnost JSO za primenu nasilja ukoliko se ne prihvate njeni ultimatumi za smenu tadašnjeg ministra policije Dušana Mihajlovića, načelnika resora DB Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića.

Nastavak suđenja pripadnicima JSO nastavlja se sutra u 10 sati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusi pogodili francusku Legiju stranaca?

Ruske oružane snage su pogodile lokaciju francuskih plaćenika u Slavjansku, koju kontrolišu Oružane snage Ukrajine, rekao je za RIA Novosti koordinator Nikolajevskog okruga Sergej Lebedev, pozivajući se na kolege.

9:52

15.4.2024.

1 d

Podeli: