Net patrola: 250 prijava za mesec

Net patrola počela je sa radom 22. avgusta 2013, a u prvih mesec dana aktivnosti stiglo je više od 250 prijava, od kojih je oko 85 odsto bilo anonimno.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2013.

15:03

Default images

Manji procenat prijava odnosio se na materijale seksualne zloupotrebe maloletnih osoba, i one su obrađene i prosleđene Odeljenju za visokotehnološki kriminal MUP-a ili drugim organizacijama koje obezbeđuju mehanizam za prijave nezakonitih i štetnih sadržaja u drugim zemljama, u zavisnosti od područja na kojem se nalazi server koji sadrži nezakonite materijale.

"Net patrola" je pozvala sve koji naiđu na nezakonite materijale na internetu, da posete stranicu "Net patrole" i prijave nelegalne sadržaje svih oblika (fotografije, slike i tekstove).

"Podsećamo: iza svake fotografije ili videa koji sadrži scene seksualne zloupotrebe maloletnih lica, jeste dete nad kojim se vrši nasilje", navodi se u saopštenju.

Inače, više od 40 odsto svih prijava odnosi se na probleme sa Facebook nalozima – među njima preovlađuju krađe identiteta i neovlašćeno korišćenje materijala sa Facebook naloga pojedinaca.

"Net patrola će i ubuduće objavljivati korisne savete o načinima na koje možete da zaštite svoju i privatnost osoba o kojima se starate, i na internetu i na socijalnim mrežama", piše u saopštenju uz link ka tekstu o krađi identiteta.

Centar za bezbedni internet pustio je prošlog meseca u rad sajt na adresi www.netpatrola.rs na kojem građani mogu da prijave štetne sadržaje na internetu.

Net patroli građani na jednostavan način i anonimno mogu da prijave sadržaje na internetu za koje smatraju da nekog ugrožavaju, sadrže govor mržnje ili seksualno iskorišćavaju decu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: