Smenjen Dragan Đilas

Dragan Đilas je smenjen sa mesta gradonačelnika Beograda. Đilas je smenjen na tajnom glasanju sa 60 glasova "za" odbornika SNS, DSS, SPS-JS i PUPS.

Izvor: B92

Utorak, 24.09.2013.

16:20

Default images

Đilas je smenjen na tajnom glasanju, što je uobičajena procedura predviđena Statutom grada. Odobrnici DS-a nisu učestvovali u glasanju.

Više od pet sati je trajala rasprava o inicijativi za razrešenje gradonačelnika Beograda. Đilas se na kraju rasprave zahvalio dosadašnjim koalicionim partnerima SPS-u i posebno PUPS-u, kao i SDPS-u, koji je ostao uz njega "do kraja mandata".

On je zahvalio i LDP-u i URS-u, sa kojima je bio u koaliciji u prošlom sazivu.

Naglašavajući da Beograd treba da nastavi u istom pravcu i zahvalivši svim odbornicima u Skupštini grada Beograda, Đilas je rekao da veruje da će za šest meseci mnogi od njih ponovo biti u Skupštini grada, a da će on ponovo biti gradonačelnik.

On je rekao i da je prioritet da Beograd nastavi u istom smeru i da ga plaše izjave koje stižu od opozicije da grad mora da promeni smer, dodajući da to on i njegova stranka nikada neće dozvoliti.

Đilas je ponovio da je ponosan na sve što je urađeno u poslednjih pet godina - mostove, škole, obdaništa, ukupan socijalni program, besplatne udžbenike...
Odbornici SNS-a na tajnom glasanju (Tanjug)
Podsetio je da su na današnji dan pre 13 godina održani izbori na kojima je demokratska Srbija pobedila "onu koju su predstavljali Slobodan MIlošević, Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić". Đilas je dodao i:

"Na današnji dan menjate izbornu volju građana i smenjujete me sa mesta gradonačelnika".

Građanima je zahvalio na poverenju za dva mandata istakavši da mu je žao što izbori za gradonačelnika nisu neposredni, ali i dodao da će biti nekih drugih na kojima će Beograđani reći šta misle.

Đilas je izašao iz sale pre početka izjašnjavanja odbornika. On je smenjen sa 60 glasova "za", niko nije bio "protiv" smene, jer odbornici DS-a nisu učestvovali u glasanju ali su bili prisutni u sali.

Trebalo je da odbornici glasaju tako što bi ih članovi komisije najpre prozvali, nakon čega je trebalo da odu do paravana predviđenog za glasanje, a potom glasački listić ubace u glasačku kutiju.

Međutim, najveći broj odbornika nije glasao iza paravana, već je na stolu zaokruživao listić i ubacivao ga u glasačku kutiju, dok je šef odbornika PUPS-a Milan Krkobabcić bio jedan od retkih koji su glasali iza paravana, zbog čega je dobio aplauz odbornika, među njima i onih iz DS-a.
Milan Krkobabiæ i odbornici PUPS-a pre podne su glasali za to da se Ðilasova smena stavi na dnevni red (Foto: FoNet)
Inicijativu za Đilasovu smenu juče su podneli odbronici SNS-a i DSS-a, SPS je više puta poručivao da podržava smenu Đilasa, a sinoć je prema rečima Milana Krkobabića, Aleksandar Vučić ubedio PUPS da treba da glasaju za njegovu smenu jer im je "obećao da će socijalni program za Beograd ostati isti".

Skupština grada ima 110 odbornika, današnjoj sednici prisustvuje 106. SNS, DSS i SPS-JS zajedno imaju 55 odbornika a sa još 4 odbornika PUPS-a imali su većinu od 59 glasova za smenu Đilasa.

Time što je izglasano nepoverenje gradonačelniku Beograda Draganu Đilasu sa njim je pala i cela gradska vlada, a za izbor novog gradonačelnika aktuelni saziv ima 30 dana.

Prestankom mandata gradonačelnika prestaje i mandat zamenika gradonačelnika i Gradskog veća, ali oni ostaju na dužnosti i obavljaju tekuće poslove do izbora novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradskog veća, rekao je po završetku glasanja zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić.

Dragan Đilas koji je i lider DS-a rekao je novinarima kada je počela rasprava o njegovoj smeni, da ona nema veze sa onim što su on i njegov tim uradili za poslednjih pet godina, več da je to politički odgovor na to da zemlja polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

439 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: