Asad: Dozvolićemo kontrolu oružja

Sirijski predsednik Bašar al Asad izjavio je da će njegova vlada dozvoliti da međunarodni eksperti imaju pristup skladištima sirijskog hemijskog naoružanja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2013.

17:27

Default images

Asad je dodao da bi pobunjenici mogli da spreče pristup nekim lokacijama sa hemijskim arsenalom.

U intervjuu za kinesku državnu televiziju, Asad je rekao da je Damask posvećen sprovođenju sporazuma Rusija i SAD o predaji sirijskog hemijskog oružja međunarodoj kontroli. Prema tom sporazumu, sklopljenom prošle nedelje u Ženevi, međunarodni inspektori trebalo bi da počnu rad u Siriji do novembra.

Vlada neće imati "nikakav problem" da odvede istražitelje do lokacija na kojima čuva oružje, naveo je Asad i dodao da će do nekih od tih mesta ipak biti teško doći zbog trajanja sukoba sirijske vojske i protivnika režima.

"Mislim na mesta na kojima ima napadača. Oni će možda želeti da spreče dolazak eksperata", rekao je Asad u izjavi za kinesku CCTV snimljenoj u Damasku.

Sirijski predsednik rekao je da je već predao spisak hemijskog oružja međunarodnoj agenciji za kontrolu tog naoružanja i da će njegova vlada osigurati da stručnjaci dođu na mesta gde Sirija "proizvodi i skladišti svoje hemijsko oružje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: