Asad upozorio na napad terorista

Bašar al-Asad upozorio međunarodnu javnost da bi oslobodilačka vojska mogla napasti strane inspektore koji će doći u Siriju da nadgledaju uništavanje oružja.

Izvor: Tanjug, index.hr

Ponedeljak, 23.09.2013.

10:04

Default images

"Svi znamo da ti teroristi izvršavaju naredbe drugih zemalja i da te zemlje navode teroriste da počine radnje koje bi se pripisale sirijskoj vlasti", kazao je Bašar al-Asad u razgovoru za kinesku televiziji CCTV.

Asad je, takođe, kritiovao Sjedinjene Države, Francusku i Veliku Britaniju zbog podnošenja nacrta rezolucije Savetu bezbednosti UN o stavljanju sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, rekavši da se one bore protiv "imaginarnog neprijatelja".

U intervjuu kineskoj državnoj televiziji objavljenom danas na sajtu ČTV, Asad je rekao da ga ne brine nacrt rezolucije i da je siguran da Kina i Rusija "neće prihvatiti nikakav izgovor za vojnu akciju protiv Sirije".

Prema njegovim rečima, ne postoji razlog za zabrinutost jer je Sirija od svoje nezavisnosti poštovala sve sporazume koje je potpisala i dogovorila, preneo je Rojters.

"I još važnije, želim da kažem, podnošenjem nacrta rezolucije SBUN ili traženjem da se SAD i Rusija dogovore oko toga, SAD, Francuska i Britanija pokušavaju da sebe naprave pobednicima u ratu protiv Sirije koja je njihov imaginarni neprijatelj".

Na pitanje da li Sirija ima mnogo hemijskog oružja, Asad je rekao da Sirija decenijama proizvodi hemijsko oružje tako da je normalno da postoje velike količine takvog naouržanja u zemlji.

"Mi smo država u ratu, imamo teritorije koje su okupirane više od 40 godine, ali u svakom slučaju sirijska vojska je obučena da se bori koristeći konvencionalno naoužanje", kazao je on.

Hemijsko oružje se, kako je naveo, čuva "u specijalnim uslovima kako bi se sprečilo da ih teroristi koriste za druge destruktivne snage koje bi mogle da dolaze iz drugih zemalja".

"Tako da nema razloga za zabrinutost. Hemijsko oružje u Siriji je na sigurnom mestu i pod kontrolom sirijske vojske", poručio je on.
Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopštila je u subotu da je Sirija predala informacije o svom hemijskom arsenalu čime je ispunila prvu obavezu u roku u operaciji razoružavanja.

Rusija je već ranije sa Sirijom dogovorila uništavanje hemijskog oružja kako bi se izbegla vojna intervencija Sjedinjenih Američkih Država zbog napada hemijskim oružjem 21. avgusta. Zapad za napad krivi Bašar al-Asada i njegovu vojsku, dok Rusi krive pobunjenike i optužuju ih da su hteli da isprovociraju međunarodnu vojnu intervenciju koja bi oslabila sirijsku vojsku.

Moskva očekuje da će Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) uskoro postaviti rok za operaciju bezbednosti UN-a kojom bi se podržao plan OPCW-a i pružila sigurnost inspektora koji će kontrolisati razoružanje. SAD, Velika Britanija i Francuska insistiraju na rezoluciji koja će uključivati kaznene mere ako će Sirija ometati inspektore u radu, prenosi RT.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: