Na jedno mesto u domu tri studenta

Najveća borba brucoša za smeštaj u studentskim domovima trenutno se vodi u Beogradu i Novom Sadu, gde su za jedno mesto u proseku konkurisala tri kandidata.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2013.

23:50

Default images

Od ukupno 9.558 mesta u studentskim domovima u Beogradu, 998 predviđeno je za brucoše, a samo će najjači odlikaši među njima uspeti i da se izbore za sobu.

"Na 998 mesta prijavio se 2.351 brucoš. Od toga je 1.390 devojaka i 961 momak. Konkurencija je zaista jaka, jer poslednja devojka iznad crte na preliminarnoj rang listi ima prosek 4,88, a poslednji momak 4.77. Kao i svake godine, samo vukovci mogu da računaju na siguran smeštaj", kaže Milovan Petrović, direktor Studentskog centra “Beograd”.

Studenti koji su konkurisali kažu da su zabrinuti da li će doći do mesta.

"Imam veliku tremu. Ako ne dobijem sobu, jedino mi preostaje da nađem cimerke sa kojima mogu da iznajmim neki mali, jeftin stan. Ali, i to će biti znatno skuplje od studentskog smeštaja ", priča Jovana Petrović, brucoškinja koja se sa prosekom 4.87 našla svega nekoliko mesta ispod crte na preliminarnoj listi.

Studenti bi najradije da dobiju mesto u nekoj od soba prve kategorije, jer je cena daleko niža od iznajmljivanja stana, a kvalitet smeštaja je solidan.

" Komfor u domu je dobar, a vrlo striktno se vodi računa o posetama, pa je zato veoma bezbedan. S druge strane, tiho je i mirno, pa je za učenje idealan, ali nije loše ni za one koji žele da izlaze, jer je na dobroj poziciji i ima dosta lokala u blizini. Takođe, imamo internet po sobama, što je veliko olakšanje ", kaže Lena Jovanović, studentkinja medicine iz Čačka koja je odranije smeštena u beogradskom domu “Kralj Aleksandar I”.

Ista bitka među brucošima vodi se i u Novom Sadu gde je za smeštaj u studentskim domovima konkurisalo 976 studenata, a tek će za svakog trećeg biti mesta.

"Prema našim iskustvima smeštaj će dobiti oko 30 odsto studenata prve godine, ali tačan procenat još nismo odredili", kaže Goran Milovac, protparol studentskog centra “Novi Sad”.

U Nišu će biti mesta za svakog drugog prijavljenog kandidata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: