Danas: Smena Đilasa, izbori u martu

Beograđani će novu gradsku vlast birati u martu, saznaje Danas iz više izvora.

Izvor: Danas

Ponedeljak, 23.09.2013.

23:00

Default images

Kako piše ovaj list, postoji ozbiljna mogućnost da izbori za Skupštinu grada Beograda budu spojeni s vanrednim parlamentarnim izborima.

Da će birači u prestonici na glasačka mesta u martu ukazuje i stav Predsedništva SNS, koje smatra da je „prirodno da u narednih šest meseci bude izbora u Beogradu“.

Predsednik Gradskog odbora SNS Nebojša Stefanović je nakon sednice vrha naprednjaka, na kojoj se raspravljalo o smeni vlasti u Beogradu, rekao da ova stranka veruje da ima većinu za izglasavanje nepoverenja gradonačelniku Draganu Đilasu.

Odbornici Skupštine grada Beograda bi na sednici u utorak trebalo da raspravljaju o zahtevu SNS i DSS za smenu Đilasa, koji su odbornici ove dve stranke juče predali.

Za sada nije poznato kako će se četiri odbornika PUPS ponašati. Nezvanično, PUPS je blizu odluke da glasa za smenu Đilasa, s kojim je, kao i SPS, blisko sarađivao prethodnih pet godina.

Premijer i lider SPS Ivica Dačić najavio je podršku socijalista inicijativi SNS i DSS, objašnjavajući to time da je SPS „držala DS na vlasti u Beogradu“, a da Đilas „nije propuštao da hvali Aleksandra Vučića i PUPS, a da kritikuje njega kao predsednika vlade“.

Na pitanje B92 ko će biti novi gradonačelnik i hoće li biti formirana nova vlast u Beogradu ili će se ići na izbore, Dačić je odgovorio da nije obavio nijedan razgovor o tome, da o tome ne želi da govori i da se time nije bavio.

Da bi se zahtev za smenu gradonačelnika našao na dnevnom redu današnje sednice, kako za "Danas" objašnjava Zoran Alimpić (DS), zamenik predsednika Skupštine grada, neophodno je najpre obezbediti kvorum, a to je prisustvo 56 odbornika, te da zatim isti broj odbornika glasa za uvršćivanje tačke u dnevni red.

Toliko glasova je potrebno i za izglasavanje nepoverenja gradonačelniku. Glasovi četiri odbornika PUPS su ključni jer mogu da glasaju i za Đilasa i protiv njega. Ako odluče da ostanu uz Đilasa, većinu bi SNS i SPS mogli da potraže od odbornika SDPS Rasima Ljajića. Ljajić juče nije odgovorio na pitanja novinara lista "Danas" da li i dalje podržava Đilasa i kako će se njegovi odbornici ponašati danas u Skupštini grada.

Izvori lista "Danas" navode da bi do izbora u martu moglo doći na dva načina. Prema prvom, Skupština grada mogla bi da izabere novog gradonačelnika s „ograničenim mandatom“ od šest meseci, posle čega bi bili raspisani izbori.

Druga varijanta je da se Đilasu izglasa nepoverenje, ali da on ostane na dužnosti još mesec dana. Za to vreme ne bi bio izabran novi gradonačelnik i bila bi uvedena privremena uprava, čiji bi istek bio „tempiran“ tako da se na izbore ide u martu.

Zvaničan zahtev za razrešenje Dragana Đilasa predali su šefovi odborničkih grupa SNS i DSS Aleksandar Jovičić i Andreja Mladenović.

Gradonačelnik Beograda i lider DS Dragan Đilas poručio je da o njegovoj eventualnoj smeni treba da odluče građani na izborima i da bi to „bilo fer i demokratski“.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: