Zahtev SNS i DSS za smenu Đilasa

Odbornici SNS i DSS predali su danas u Skupštini grada Beograda zahtev za smenu gradonačelnika Dragana Đilasa.

Izvor: B92

Ponedeljak, 23.09.2013.

00:10

Default images

Zahtev za razrešenje gradonačelnika predali su šef odborničke grupe SNS Aleksandar Jovičić i šef odborničke grupe DSS Andreja Mladenović.

Po rečima šefa odborničke grupe SNS u beogradskom parlamentu Aleksandra Jovičića, predlog za razrešenje je usklađen sa Statutom grada i argumenti za njega su neracionalno trošenje novca Beograđana, ogromna prezaduženost, dovođenje javnih preduzeća u finansijski kolaps.

Jovičić je rekao da očekuje da će već sutra na sednici grada taj predlog biti na dnevnom redu i podvukao da imaju načelnu podršku odbornika SPS. Upitan kako će se prema tom predlogu odnositi odbornici PUPS-a Jovićić je naveo da će se danas u okviru kolacije SPS -PUPS o tome razgovarati, ali da načelna podrška socijalista stoji.

Na pitanja vezana za kandidata za budućeg gradonačelnika i funkcionisanje vlasti Jovičić je rekao da se danas očekuje sednica predsedništva SNS na koje će biti poznati odgovori na ta pitanja. Prema njemu, ne radi se ni o kakvom rušenju vlasti u Beogradu, već o legitimnom potezu zasnovanom na zakonu i statutu gradske skupštine.

Mladenović je rekao da se vodi kampanja kako se nešto u Beogradu ruši rekavši da se ništa ne ruši već da se poštuje volja građana.
Tanjug
Odgovarajući na ista pitanja, Mladenović je rekao da DSS nije razgovarala ni u svojoj stranci niti sa SNS ni o kandidatu za gradonačelnika ni o formiranju vlasti. On je podsetio da je na sednici predsedništva DSS doneta odluka samo o tome da se smeni Đilas, a da će o daljim potezima takođe odlučivati strančaki organi.

Sednica Predsedništva SNS zakazana je za 15 sati, na njoj će naprednjaci doneti odluku o Beogradu i o njoj obavestiti javnost, najavljeno je ranije danas iz SNS. Predstavnici SPS i SNS juče su najavili da će tokom vikenda razgovarati i doneti konačnu odluku o promeni vlasti u prestonici.

Potpredsednik SPS Branko Ružić rekao je juče da će SPS i SNS ovog vikenda razgovarati o promeni vlasti u Beogradu i da će u naredna dva-tri dana javnosti biti poznato hoće li u glavnom gradu biti rekonstruisana vlast ili će biti novih izbora.

Na pitanje novinara koja je opcija izglednija, da li vanredni izbori ili rekonstrukcija, Ružić je rekao da na to pitanje neće da odgovori niti da se bavi hipotezama, dodavši da su u pitanju nijanse o kojima će biti reči narednih dana.

Lider demokrata i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je, prošle sedmice, da se DS ne plaši izbora ni u Beogradu, ni u bilo kom gradu. On je pozvao političke protivnike da podrže predlog izmene zakona o načinu izbora gradonačelnika i predsednika opština, čime bi se omogućilo da se gradonačelnici biraju direktno.

DS je najavila i da će pozvati Beograđane na miran protest, ako u Skupštini grada bude pokrenuta inicijativa za smenu Đilasa. Skupština grada Beograda zakazana je za utorak 24. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

139 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: