Diković i Rodić čestitali kadetima

U kasarnama Vojske Srbije u Valjevu, Leskovcu i Somboru je septembarska klasa vojnika položila vojničku zakletvu.

Izvor: Beta, Tanjug

Subota, 21.09.2013.

09:43

Default images

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković izjavio je u Leskovcu da je suštinski zadatak u narednom periodu opremanje vojske.

"Opremanjem vojske najsavremenijim naoružanjem, vojnom opremom, uz oslanjanje na proizvodne kapacitete domaće odbrambene industrije -
suštisnki je zadatk za naredni period", kazao je Diković pred kojim su kadeti i vojnici na doborovoljnom služenju vojnog roka položili zakletvu u kasarni "Vojvoda Petar Bojović".

Diković je istakao da će Srbija jačanjem odbrambene industrije doprineti i jačanju sistema odbrane i povećanju svog ukupnog ekeonomskog potencijala.

Načelnik Generalšataba je ponovio da će Srbija nastaviti da razvija medjunarodnu vojnu saradnju "sa svima koji žele da prepoznaju interes i prihvate našu ispruženu ruku".

Diković je ocenio da su kadeti dokaz da mladi u Srbiji nisu zaboravili ni tradiciju ni prave vrednosti i poručio da je znanje najveće bogastvo.

"Imajte na umu da su znanje i obrazovanje u savremenom svetu često najače oružje i uvek preduslov za pobedu", kazao je i istovremeno zatražio od kadeta da tokom školovanja savladaju vojne veštine.

Vojnicima i kadetima je zakletvu čestitao i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Zakletvu su položili i rezervni oficiri sanitetske i veterinarske službe i 138. klase kadeta Vojne akademije na čemu im je čestitao i ministar odbrane Nebojša Rodić istakavši da je vojska, koja je faktor stabilnosti u regionu, ponosna na poverenju koje uživa medju gradjnima Srbije.

Rodić je istakao da je polaganje zakletve poseban dan u njihovom životu sa koga će uspomene prenositi svojim potomcima, i da mu je čast da im se obrati jer su opredeljeni da časno služe otadzbini i nastave našu bogatu istoriju i vojničku tradiciju.

On je podsetio i da je ovo treća godina da se, u okolnostima profesionalizacije naše vojske, na ovaj način polaže svečana vojnička zakletva, saopšteno je iz Vojske Srbije.

Rodić je naglasio da je Vojska Srbije ponosna na poverenje koje uživa medju gradjanima a koje se ogleda i u velikom broju prijavljenih kandidata na konkursima za vojnu službu i vojne škole.

On je istakao i da je na taj način otvoreno i hiljade radnih mesta za gradjane Srbije, mladiće i devojke, koji su u vojničkoj uniformi prepoznali svoje želje i profesionalne ambicije.

"Za dobrovoljno služenje u septembarskom roku prijavilo se skoro šest puta više kandidata nego što je bilo previdjeno", rekao je Rodić, navela je Vojska Srbije u saopštenju na svom sajtu.

Ministar odbrane je podsetio da je Vojska Srbije danas nezaobilazan faktor stabilnosti u zemlji i regionu, ali i važan činilac naučnog i tehnoloskog razvoja.

"Naša vojska je izvela veliki broj vežbi u zemlji i inostranstvu, pomagala stanovništvu u vanrednim situacijama, a učešćem pripadnika u mirovnim misijama UN i EU, značajno je doprinela ostvarivanju spoljno – političkih interesa naše zemlje", rekao je Rodić.

On je naglasio i da "moramo učiniti sve da na najdelotvorniji način očuvamo postojeće, i izgradimo nove vojne sposobnosti, opremimo Vojsku Srbije savremenim borbenim sistemima i nastavimo da izgradjujemo sveukupni borbeni potencijal zemlje". ,

Svečanosti su prisustvovali i komandanta Komande za obuku general majora Đokice Petrovića, predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, ministarstava odbrane i unutrašnjih poslova, lokalne zajednice, Srpske vpravoslavne crkve...

Zakletvu je danas položilo 77 kadeta 138 klase Vojne akademije i 178 vojnika šeste generacije, od kojih je 16 devojaka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: