Odloženo suđenje GSA protiv SC

Suđenje po tužbi Gej strejt alijanse protiv rukovodstva Sava centra za naknadu štete zbog zabrane konferencije za štampu GSA odložen je za 20. novembar.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 20.09.2013.

16:30

Default images

Sud je utvrdio da GSA kao pravno lice nije uredno pozvana na sud i naložio da ta organizacija dostavi izvode iz Agencije za privredne registre sa dokazima o zakonskom zastupniku i odložila je glavnu raspravu. Ta organizacija tvrdi da su u sudnici bili prisutni svi sadašnji zakonski zastupnici GSA.

Sporna konferencija za novinare trebalo je da bude održana 26. februara 2009. godine, a nakon zabrane GSA je početkom aprila 2009. podnela krivičnu prijavu protiv Sava centra za povredu ravnopravnosti, povredu slobode govora i javnog istupanja i rasnu i drugu diskriminaciju.

Takođe, GSA je tada podnela i tužbu za naknadu štete zbog diskriminacije i povrede ravnopravnosti, časti, ugleda i prava ličnosti, koju je, pored Alijanse kao pravnog lica, podnelo i petoro njenih tadašnjih aktivista i svi oni od Sava centra traže odštetu od po milion i osamsto hiljada dinara, podseća se u saopštenju.

GSA ističe da nakon više od četiri godine od podnošenja, pokušaja suda da se proglasi nenadležnim i žalbi uloženih od advokata GSA, pripremno ročište po tužbi za naknadu štete je održano u maju ove godine, a glavna rasprava je bila zakazana za danas.

U sudnici Prvog osnovnog suda danas su se pojavili svi tužioci: Boris Milićević (osnivač i tadašnji predsednik GSA), Mirjana Bogdanović (osnivačica GSA, tadašnja članica Izvršnog obora i sadašnja izvršna direktorka Alijanse), Lazar Pavlović (tadašnji član Izvršnog odbora i sadašnji predsednik GSA), Milica Đorđević (tadašnja aktivistkinja GSA i članica organizacionog odbora Povorke ponosa 2009.), Dušan Kosanović (tadašnji aktivista GSA i član organizacionog odbora Povorke ponosa 2009.), kao i advokat GSA Veroljub Đukić.

U sudnici je bio prisutan i tuženi - direktor Sava centra Dragan Vučićević sa advokatima, kao i pozvani svedoci iz beogradskog Medija centra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: