Guzenbauer: Stvaraćemo novu sliku

Novi savetnik Aleksandra Vučića, bivši austrijski kancelar Alfred Guzenbauer, poručuje da će pomoći Srbiji na njenom putu ka EU, ali da ne može da priča bajke.

Izvor: B92

Petak, 20.09.2013.

09:48

Default images

Prvi potpredsednik Vlade je, nakon sastanka sa Guzenbauerom u Vladi Srbije, rekao da će posao njegovog novog savetnika, koji je i konsultant u nekoliko svetskih kompanija, biti da pomogne Srbiji po svim pitanjima, a posebno u evrointegracijama.

On bi, kako kaže Vučić, trebalo da pomogne Srbiji pri organizovanju nekih međunarodnih konferencija.

"Njegov posao će biti da pomogne na evropskom putu, poznanstvima i ugledom.Takođe, važno je i što je on Austrijanac, odnosno što dolazi iz zemlje sa kojom smo imali mnogo tenzija", kazao je Vučić i dodao da Srbija sada pokazuje drugačiji put.

"On je veoma posvećen i marljiv čovek. Došao je Vladu u 8h i zatekao je samo dva ministra, što ga iznenadilo. Očekujemo puno od znanja, volje, rada, truda", istakao je prvi potpredsednik Vlade.

Guzenbauer je rekao da nije prvi put u Beogradu, dodajući da je prihvatio da pomogne u Srbiji pregovorima sa EU i drugim procesima, odnosno u prepoznavanju atmosfere u Evropi oko Srbije, šta su problemi i gde su negativna osećanja.

Takođe je rekao da će mu posao biti da pomogne Vučiću i Srbiji da poboljšaju imidž u Evropi, što je glavni preduslov za ulazak u EU.

"Ne mogu da govorim bajke, sve mora da se zasniva na činjenicama. Stvaraćemo sliku nove Srbije koja se bori protiv korupcije, jača institucije, privlači investicije, reformiše se da bi poboljšala život svojih ljudi i oživela ekonomiju", istakao je Guzenbauer.

Kazao je i da je bio iznenađen kada je dobio poziv iz Srbije i da se zapitao "zašto ja?", ali je i dodao da je bio deo tima Austrije za pregovore sa EU.

"Posle glavnih tenzija pre 100 godina u odnosima sa Austrijom, sada treba da radimo zajedno da Srbija postane deo EU. EU je pred velikim zadatkom - da donese mir i stabilnost Zapadnom Balkanu, razorenom ratom u bivšoj Jugoslaviji. Deo je već urađen članstvom Hrvatske i Slovenije u EU. Ali srž Balkana je Srbija i samo stabilna Srbija, koja je deo EU, može proizvesti stabilnost u celom regionu", naglasio je novi savetnik Vučića.

Rekao je i da je veoma počastvovan što je pozvan, kao i da bi mnoge njegove kolege iz evropske politike bile veoma srećne da su na njegovom mestu. Nada se, kako kaže, i da će sa svojim kontaktima u biznisu moći da privuče investicije u Srbiju. Ističe da je veoma optimističan povodom zajedničkog projekta, naglasivši da u Beogradu ima pozitivne energije da se se pređe ne baš lak put do EU, "jer svi vole reforme dok njih ne pogode".

"Reforme zahtevaju hrabro liderstvo i energične akcije da bi se sprovele mere i da bi se postao uspešan član EU", rekao je Guzenbauer.
Foto: B92
Na pitanje da prokomentariše pisanje štampe o devet nemačkih uslova, on odgovara da nema novih uslova iz Nemačke.

"To je lično mišljenje jednog čoveka, a tamo su izbori u nedelju. Ne može biti novih uslova", rekao je Guzenbauer i dodao da je optimista i da misli da će nova nemačka vlada da se drži dogovora da se pregovori otvaraju na početku 2014.

Novinare je interesovalo i koliko će često dolaziti u Srbiju i kako namerava da poboljša imidž Srbije. Na ta pitanja on je odgovorio: "Imidž se već popravlja, Briselski sporazum je pozitivan. Evropska javnost vidi i borbu protiv korupcije, koja je veoma bitna, jer imamo čak i neke članice EU koje se nisu izborile sa korupcijom. To je primećeno i već popravlja imidž. Zbog toga će veliki deo mog posla biti u evropskim prestonicama, a ne u Beogradu."

Ipak, kako kaže, planira da dolazi svake dve nedelje zbog koordinacije. Takođe, dodaje da će, ako bude potrebe, dolaziti i češće ili ređe, u skladu sa poslom.

Na pitanje šta je njegov prvi savet, Guzenbauer kaže: "Radite dobre stvari i pričajte o njima. Lako je dobiti naslovnu stranu sa greškama, nesrećama. Nije tako lako pričati o reformama i to često ne stiže na naslovnice. Treba pričati o reformama gde god da se ode. Prva stvar koju sam rekao je radite dobre stvari i pričajte o njima."

A te dobre stvari koje Vlada treba da radi su, kako kaže, borba protiv korupcije, primena Briselskog sporazuma, poboljšanje klime za investicije, dovođenje investitora, vladavina prava i bezbednost.

Pitanje koje mu je bilo postavljeno je i "kako se borite sa vestima sa Kosova", koje bacaju drugo svetlo na događaje oko Srbije. Novi savetnik Aleksandra Vučića na to kaže da je tačno da strašni događaji uopšte ne pomažu i da postoji opasnost da se nastave.

"Ali mora se pokazati snaga i ne dozvoliti da se briselski sporazum uništi bombama. Izveštaji o događajima nisu dobri, ali pitanje je i kako reagujete - da li padate ili ustajete. Ako me pitate šta volim - ne volim vesti koje smo imali. Ali znamo u kakvom se trenutku nalazimo i jasno je da naredne nedelje neće biti medeni mesec. Ali važno je videti ne samo da se dešavaju strašni događaji nego i da vlada odgovarajuće reaguje", rekao je on.

On kaže i da nije vidovit po pitanju toga koliko će trajati pregovori sa EU, ističući da se treba boriti i sa zamorom od proširenja u EU.

Moramo da se borimo i sa samom Evropom, a ne samo srpskim integracijama. Bilo bi nefer da Srbija u pregovorima bude tretirana drugačije od ostalih. Ja sam već prilčno star i ne želim duge pregovore, već što kraće moguće", istako je Guzenbauer.

Na pitanje da li je moguće videti rezultate pregovora sa EU u boljem životu ljudi, on kaže da uvek kad se postigne neki cilj u pregovorima to treba da se i objavi. "Za ljude je najvažnije da oporavimo ekonomiju, investicije i poslove - kad biznis prepozna da pregovori idu dobro, to je dodatni podsticaj za biznis da dođe i investira u Srbiju", objašnjava Guzenbauer.

A na pitanje hoće li pregovori zaista početi u januaru, on kaže da EU treba da se drži obećanja i da pregovori treba da počnu.

"Upoznaću se sa Tanjom Miščević, ali Srbija je ispunila svoje obaveze i EU je rekla da treba da počnemo pregovore. To ne treba da bude pod sumnjom", dodao je on.

Prema njegovim rečima, najveći problem, kada su poglavlja za pregovore u pitanju, uvek je kako brzo i efektno ispuniti reforme u zemlji.

"Reforme nisu pitanje odluke od koje se sutra život promeni, već dugotrajan proces. Odluke mogu brzo da se donesu, ali njihova primena je najvažnija, ali i sa najviše izazova, jer narod mora da ih prihvati", rekao je Guzenbauer.

Odgovarajući na pitanje da li održavanje Parade ponosa može imati uticaj na imidž Srbije, Vučićev novi savetnik kaže: "Ne bih želeo da vidim borbe na ulicama i nerede sa fudbalskim huliganima, jer su to strašne slike koje nam ne trebaju".

"Ovo nije pitanje kako vlada reaguje na gej paradu, to je pitanje kako društvo reaguje. Postoji veliki otpor, koji je 2010. bio veoma nasilan, ali zadatk vlade je da obezbedi bezbednost u gradu i zemlji. To je najvažnije - kako izbeći nerede. Ako me pitate šta bi bilo najlošije - slike na naslovnicama na kojima se vidi nasilje, sukobi, suzavac. To nam ne treba", rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

76 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: