Dačić u CG: Odnos dobar, veze loše

Ivica Dačić i Milo Đukanović ocenili da su odnosi dve države u usponu, ali da saobraćajne veze među zemljama nisu na nivou ekonomske saradnje i potrebe građana.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 20.09.2013.

00:17

Default images

Premijer Srbije doputovao je jutros u zvaničnu posetu Crnoj Gori, prvu od promene vlasti u Srbiji. S njim u delegaciji su i ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić, ministar privrede Saša Radulović i ministar saobraćaja Aleksandar Antić.

Dačića je ispred vile “Gorica” u Podgorici dočekao Đukanović uz najviše državne i vojne počasti, gardu i intoniranje himne dve zemlje.

Dačić je na konferenciji za novinare posle razgovora s Đukanovićem ocenio da je mnogo vremena potrošeno na stvari koje nisu od suštinskog značaja za živote građana dve države i njihove odnose i to potkrepio primerom tridesetočasovnim putem voza od Beograda do Podgorice, zbog zapuštenosti pruge u koju se dugo ne ulaže.

"Nismo se bavili suštinom. Bavili smo se deljenjem, a ne traženjem zajedničkih interesa", ocenio je Dačić.

Crnogorski premijer saglasio se da putna i železnička infrastruktura nisu na nivou ekonomske saradnje dve države, potreba građana i perspektive jačanja te saradnje.

Oni su ocenili da treba poboljšati železničku prugu, auto-put i raditi na zajedničkim projkeitma za privlačenje straih investicija.

Dačić je, takođe, kazao je da je interesovanje Beograda za prava Srba u Crnoj Gori legitimno, kao što se crnogorska vlast interesuje za svoju nacionalnu manjinu u Srbiji.

"Normalno je da se Crna Gora interesuje za Crnogorce u Srbiji, kao što se Srbija interesuje za Srbe u Crnoj Gori, ali ne sa aspekta rušenja Crne Gore ili Srbije", rekao je Dačić.

On se tokom obraćanja novinarima, nakon susreta sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem, našalio pominjući broj građana Crne Gore u Srbiji.

"Srbija neće u svemu da traži reciprocitet, jer ako bi tražili onoliko rukovodećih mesta koliko Crnogoraci obavljaju u Srbiji, onda vama ovde ne bi ostalo ništa", kazao je u šali Dačić.

On je dodao da Srbija i Crna Gora treba da se okrenu budućnosti.

"Treba da nas spaja jedan cilj, a to je da živimo kao sav normalan svet i da budemo u najboljim odnosima. Želimo da razvijamo vekovno prijateljstvo i zauzmemo ono mesto koje nam pripada u evropskoj porodici naroda", istakao je Dačić.

Premijer se osvrnuo i na pitanje dvojnog državljanstva, rekavši da je gotovo nemoguće naći kompromis Crne Gore i Srbije o pitanju dvojnog državljanstva, jer države imaju potpuno različite koncepte rešavanja tog pitanja.

On je podsetio da Srbija ima liberalan zakon kada je u pitanju dvojno državljanstvo, dok je u Crnoj Gori za sticanje crnogorskog potrebno odricanje od državljanstva druge zemlje.

"Tragali smo za rešenjem, ali je nemoguće naći neki kompromis, jer su u pitanju dva različita kocepta", rekao je Dačić.

Dačić i Đukanović su razgovarali i o nerešenom pitanju platnog prometa i premijer Srbije je u tom smislu rekao da će centralnre banke sagledati mogućnost uspostavljanja direktnog platnog prometa, ocenjujući da je postojeći način preko komercijalnih banaka na štetu privrede i građana.

Srpski premijer boravi u prvoj zvaničnoj poseti Podgorici, tokom koje se sastao s Đukanovićem, predsednikom Filipom Vujanovićem i predsednikom parlamenta Rankom Krivokapićem.

Crnogorski predsednik Filip Vujanović i srpski premijer Ivica Dačić ocenili su danas da bliskost dve države treba da bude osnov saradnje u svim oblastima.

Vujanović je, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, konstatovao da su odnosi Crne Gore i Srbije maksimalno bliski i prijateljski, kakvi treba da budu i ubuduće, koristeći prostore saradnje i partnerstva u svim oblastima.

On je istakao da intenzitet i kvalitet državnih odnosa predstavlja dobru osnovu za nastavak i snaženje ekonomske saradnje, uključujući i zajedničko delovanje na trećim tržištima.

Visoko ocenjujući vrednost posete predsednika Srbije Tomislava Nikolića Crnoj Gori u januaru, Vujanović je iskazao očekivanje nastavka intenziviranja dobre saradnje vlada i svih državnih organa za čim postoji jednak i zajednički interes Crne Gore i Srbije.

Dačić se, kako je saopšteno, saglasio da bliskost dve države treba da bude osnov saradnje u svim oblastima, istićući spremnost Vlade Srbije za takav partnerski odnos.

On je konstatovao potrebu daljeg ulaganja zajedničkih napora na unapređenju ekonomske saradnje, posebno u pogledu infrastrukturnih projekata od zajedničkog interesa.

Predsednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić i srpski premijer Ivica Dačić konstatovali su danas da između dve države postoji razumevanje iz kojeg proizilazi dobra saradnja dve zemlje na ekonomskom, ali i administrativnom nivou.

Krivokapić je istakao da između Crne Gore i Srbije odnosi idu uzlaznom putanjom, ali i da postoji više oblasti u kojima bi saradnja mogla biti dodatno osnažena u korist građana obe države.

Sagovornici su, kako je saopšteno iz crnogorskog parlamenta, razgovarali o protoku roba i usluga između dve zemlje sa posebnim akcentom na saradnji u oblasti ugostiteljstva i uvoza radne snage.

Tokom posete, Dačić će se u ambasadi Srbije u Podgorici odvojeno sastati s liderima SNP-a i Demokratskog fronta - Srđanom Milićem i Miodragom Lekićem.

Uoči Dačićeve posete Crnoj Gori, novoimenovani ambasador Srbije u Podgorici Zoran Bingulac je predao akreditivna pisma crnogorskom predsedniku Filipu Vujanoviću.

Vujanović se tom prilikom založio za maksimalno bliske i prijateljske odnose Crne Gore i Srbije, navodeći da oni treba da budu primer regiona i kao takvi prepoznati u međunarodnoj zajednici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: