Razilaženje u stavovima SAD i Kine

Američki državni sekretar Džon Keri izjavio da se SAD i Kina razilaze u stavovima oko toga kako bi međunarodna zajednica trebalo da odgovori na sirijsku krizu.

Izvor: Beta

Četvrtak, 19.09.2013.

21:23

Default images

Keri je uoči razgovora sa kineskim ministrom spoljnih poslova Vangom Jiem u Vašingtonu pozvao Peking da bude konstruktivan u Savetu bezbednosti UN.

Kina, kao i Rusija, oštro se protivi vojnoj intervenciji u Siriji. S druge strane, SAD pokušavaju da dobiju za to podršku u UN optužujući režim u Damasku da je odgovoran za hemijski napad od 21. avgusta u kojem je ubijeno više od 1.400 ljudi.

Šef kineske diplomatije rekao je da se sirijski rat može okončati samopolitičkim dogovorom zaraćenih strana. Procenjuje se da je u ratu u Siriji do sada poginulo 100.000 ljudi, dok je dva miliona raseljeno.

Ji je pozdravio dogovor izmedju SAD i Rusije kojim se hemijsko oružje u Siriji stavlja pod medjunarodnu kontrolu.

Na dnevnom redu današnjeg sastanka dvojice ministara biće i pitanje severnokorejskog nuklearnog programa, klimatske promene i bezbednost na internetu, što je takodje osetljivo pitanje zbog čestih hakerskih napada iz Kine na američke državne sajtove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: