Amerikanci i Evropljani o...

Amerikanci i Evropljani ne odobravaju vojnu intervenciju u Siriji, pokazuju rezultati istraživanja "Transatlantski trendovi 2013".

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2013.

20:06

Default images

Dvanaesto istraživanje američkog i evropskog javnog mnjenja sproveo je Nemački Maršal Fond SAD, a danas ga je predstavio Balkanski fond za demokratiju na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Malo više od polovine evropskih ispitanika smatra da je snažno američko liderstvo u međunarodnim poslovima poželjno. Takođe, 57% Amerikanaca smatra poželjnim snažno liderstvo EU, pokazuju rezultati ispitivanja sprovedenog u junu u 11 zemalja članica EU, kao i u SAD i Turskoj.

Veliki broj Amerikanaca, 46% njih, vide rusko globalno liderstvo kao nepoželjno, kao i dve trećine Evropljana i turskih ispitanika, a slična je situacija i kada je reč o viđenju globalnog liderstva Kine.

Što se tiče ekonomske krize, 65% Evropljana i 75% Amerikanaca i dalje se izjašnjavaju da su lično pogođeni ovim problemom, a najuočljiviji porast ovakvog stava primetan je u Francuskoj i Poljskoj.

Kada je reč o transatlantskoj bezbednosti, većina Evropljana i Amerikanaca i dalje misli da je NATO od ključne važnosti na tom polju.

Navodi se i da javnost precenjuje broj imigranata u svojim državama i izražava zabrinutost u vezi sa ilegalnim imigracijom.

Komentarišući rezultate istraživanja, politički savetnik u Ambasadi SAD u Beogradu Metju Palmer ocenio je da je agenda transatlantskih odnosa izuzetno bogata i mnogo šira od pitanja koja se tiču samo Evrope i SAD. Ona obiluje aktuelnim globalnim pitanjima, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, ti odnosi su zasnovani "na zajedničkim vrednostima i viziji o svetu, uzajamnom poverenju i razumevanju".

Budući da Srbija nije bila uključena u ovo istraživanje, direktor "Ipsos stratedžik marketinga" Srđan Bogosavljević je izneo neke rezultate ispitivanja svoje kompanije.

On je rekao da raspoloženje srpskog javnog mnjenja prema Evropskoj uniji varira, a najniži nivo dostigao je nakon što je Haški tribunal oslobodio Ramuša Haradinaja i Antu Gotovinu.

Ipak, naklonost evrointegracijama u srpskom javnom mnjenju je sada znatno veća nego pre par godina, kazao je on, podsetivši da su dve najveće vladajuće stranke, SNS i SPS, proevropski orijentisane.

Bogosavljević je naveo da je većina srpskih ispitanika negativno nastrojena kada je reč o članstvu u NATO, ali da neki pozitivno odgovaraju na pitanje da li bi NATO bio koristan za Srbiju.

Veći broj ispitanika, takođe, tradicionalno doživljava Rusiju kao prijatelja pa čak i najvećeg donatora, mada to nije tačno, rekao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: