Papin izaslanik stigao u Beograd

Godišnjica Milanskog edikta prilika je da prihvatimo odgovornost za izgradnju društva s ljudskim licem, izjavio je milanski nadbiskup Anđelo Skola.

Izvor: B92

Četvrtak, 19.09.2013.

23:35

Default images

Skolu je papa Franja imenovao za izvanrednog poslanika koji će 20. i 21. septembra u Nišu obaviti svečani spomen-obred i predsedavati u njegovo ime liturgijskim slavljima, u okviru centralne proslave 1.700 godina Edikta.

Papa je od Skole pismom zatražio da prenese pozdrave prisutnima na proslavi i čitavoj zajednici, kao i izraze njegovog poštovanja i ljubavi "tamošnjim državnim vlastima, braći Pravoslavne crkve i svima ostalima koji iskrena srca ispovedaju Hristovo ime".

Dobrodošlicu papinom izaslaniku i njegovoj delegaciji poželeo je i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, koji je rekao da je Skola još kao biskup i rektor Papskog Lateranskog univerziteta "gajio prema istočnoj Evropi, pa i nama u Srbiji - bilo prema većinskoj SPC kao i svim ostalim, zna se Katoličkoj crkvi, posebnu ljubav i pažnju".

Odgovarajući na pitanje da li papa Franja ima nameru da poseti Srbiju i region, kardinal Skola je odgovorio da će po povratku u Vatikan 25. septembra obavestiti poglavara Rimokatoličke crkve o tome kako je protekao događaj, "a na njemu je da odluči da li je moguća poseta".

U ime Vlade Srbije, milanskog kardinala pozdravio je po dolasku direktor Kancelarije za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Mileta Radivojević.

Milanski kardinal boraviće u Srbiji do 22. septembra a sutra će se, kako je najavljeno, u Beogradu sresti sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Najavljeno je da će Skola sutra i u subotu boraviti u Nišu, gde će se susresti sa niškim vladikom Jovanom i gradonačelnikom Niša Zoranom Perišićem i prisustvovati svečanostima obeležavanja tog hrišćanskog jubileja.

U Hali "Čair" uveče će početi Prva večernja i klanjanje pred Jubilarnim krstom koji je hodočastio u župama Beogradske nadbiskupije.

Iz župske crkve "Uzvišenja Svetog križa" u Nišu, u subotu ujutro biće iznete relikvije, čestice Ccasnog krsta na kome je razapet Hrist i mošti carice Svete Jelene, koje će biti prenete na Stadion "Ccair" gde će biti održana sveta misa.

Kako je najavljeno, katolički vernici moći će da posete arheološko nalazište Medijanu i izložbu u galeriji "Filip Moris" - "Konstantin Veliki i Milanski edikt 313 - Rađanje hrišćanstva u rimskim provincijama na tlu Srbije".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: