Kako je napadač uopšte ušao u bazu?

Sekretar odbrane SAD Čak Hejgel narediće preispitivanje bezbednosti i pristupa u svim bazama širom sveta, navode izvori iz Pentagona.

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2013.

11:31

Default images

Razlog za to je napad u mornaričkoj bazi u Vašingtonu, koji je izveo bivši mornarički rezervista sa dosijeom i istorijom disciplinskih prekršaja.

Istraga tek treba da odgovori na to kako i zašto je Aronu Aleksisu izdata propusnica da uđe u vojni kompleks, u kom je izvodio poslove električara. Obama je naredio i da se preispitaju standardi za firme koje rade pod ugovorom za vladu.

Za danas je u Kongresu pred Komitetom za oružane snage zakazano slušanje, kojem će prisustvovati i sekretar američke ratne mornarice Rej Mabus.

Mornarica je odmah posle napada saopštila da je Aleksis "nečasno otpušten iz vojske", ali je potom data ispravka da se radi o generalnom otpustu, koji sa sobom ne vuče nikakve posledice.

Američki mediji su preneli da je Aleksis najmanje osam puta prekršajno odgovarao pred vojnim organima, najčešće zbog izostanka sa posla i neposlušnosti prema nadređenim oficirima.

Međutim, i pored toga, on je 31. januara 2011. godine dobio generalni otpust iz vojske, pošto je samostalno podneo zahtev za odlazak.

Istražni organi su saopštili da je bolovao od ozbiljnih mentalnih bolesti, od kojih je i lečen, a lekarima je govorio o problemima sa paranojom, spavanjem, kao i sa glasovima koje čuje u glavi.

Prema navodima iz istrage, Aleksis se prijateljima žalio na mornaricu, tvrdeći da je žrtva diskriminacije, a imao je i više napada besa, kada je koristio vatreno oružje

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: