Skinuta ćirilična tabla i u Krnjaku

Sa zgrade opštine Krnjak u Karlovačkoj županiji nepoznate osobe skinule su dvojezičnu latinično-ćirličnu tablu. Prema navodima medija, table su skinute sinoć.

Izvor: Beta

Sreda, 18.09.2013.

09:21

Default images

"Ovakve pojave treba kazniti, jer nije dobro da se tenzije koje su određene grupe pokrenule u istočnoj Hrvatskoj prenesu i k nama, gde tenzija nije bilo, najpre nedavno u Vojnić, gde je zbog ćirilice prekinuta fudbalska utakmica, a sada i u Krnjak", izjavio je zamenik župana iz srpske nacionalne manjine Siniša Ljubojević, prenosi Hina.

On je podsetio da su ćirilčne table na javnim ustanovama u Krnjaku postavljene još pre pet godina i da godinama nisu nikom smetale.

U maju ove godine grupa navijača fudbalskog kluba Hajduk provalila je u zgradu opštine Krnjak, sa koje su skinuli i ukrali zastavu srpske nacionalne manjine. Prema poslednjem popisu, u Krnjaku živi oko 68 odsto stanovnika srpske nacionalnosti.

U Vukovaru već dve sedmice traju protesti zbog postavljanja dvojezičnih tabli na pojedinim javnim ustanovama. Prvog dana protesta demonstranti su skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table, a u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše su povređena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a demonstranti više nisu pokušavali da ih skinu. Skupovi u organizaciji Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara protiču mirno.

SDF osudio uklanjanje dvojezične ploče u Krnjaku

Srpski demokratski forum (SDF) najoštrije je osudio incident koji se noćas dogodio u opštini Krnjak, gde su nepoznate osobe sa zgrade opštine skinule dvojezičnu latinično-ćiriličnu ploču.

Dvojezične ploče, koje se na zgradi opštine nalaze već godinama, zapravo su "simbol suživota i dobrih međunacionalnih i međuljudskih odnosa Hrvata i Srba na tom području", navela je ta nevladina organizacija.

"Upozoravamo na eskalaciju međunacionalnih tenzija, netolerancije, agresije i vandalizma koji se prelivaju iz Istočne Slavonije, a vezani su za uspostavljanje demokratskih standarda i civilizacijskih tekovina u zaštiti i promociji ljudskih prava i prava nacionalnih manjina", piše u saopštenju koje je potpisao predsednik Upravnog odbora SDF-a Veljko Džakula. Nasilno skidanje ploča pod okriljem noći, smatra SDF, predstavlja akt mržnje prema srpskoj manjini, čin podrivanja ustavno-pravnog poretka i udar na dostignute demokratske vrednosti pomirenja, prosperiteta, vladavine prava i sveukupnog razvoja.

"Prava nacionalnih manjina, posebno pravo Srba na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, nisu problem samo onih jedinica lokalne samouprave u kojima se ovaj manjinski standard može i treba da implementira, već postaju ispit demokratske zrelosti Republike Hrvatske, kao i ispit iz tolerancije i uvažavanja za celokupno hrvatsko društvo", ističe SDF.

U međuvremenu, policija traga za počiniocima, a ovim povodom oglasio se i zamenik župana iz srpske nacionalne manjine Siniša Ljubojević, koji je zatražio od nadležnih organa Republike Hrvatske da se "nađu i procesuraju počinioci krivičnog dela".

"Ovakve pojave treba kazniti, jer nije dobro da se tenzije koje su određene grupe ljudi pokrenule u istočnoj Hrvatskoj prenesu i kod nas, gde tenzija nije bilo, najpre nedavno u Vojnić, gde je zbog ćirilice prekinuta fudbalska utakmica, a sada i u Krnjak", naveo je Ljubojević.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: