Za dečji dodatak "tona" papira

Roditelji moraju da posete najmanje pet institucija kako bi sakupili sva dokumenata za dečji dodatak, koji ih na kraju koštaju koliko i jedan dečji dodatak.

Izvor: B92

Sreda, 18.09.2013.

07:34

Default images

Iz Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike kažu da će ova procedura biti promenjena kada “naša zemlja postane kao Švajcarska”, piše portal 024.

"Uslovi za ostvarivanje prava na dečji dodatak definisani su Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom. Njega mogu ostvariti porodice lošijeg materijalnog statusa, pod uslovom da ispunjavaju zakonom propisane uslove, a za to moraju dostaviti dokaze. Reč je o značajnim sredstvima koja se godišnje izdvajaju iz budžeta (za 2013. oko 12,6 milijardi dinara, prim. a) i prirodno je da postoji kontrola", objašnjava Predrag Petrović, šef odseka u Sektoru za brigu o porodici i socijalnu zaštitu. On dodaje da je prikupljanje velikog broja dokumenata, iako nam uzimaju vreme i novac, neophodno, jer bolji način - nemamo.
"Još se nisu stekli tehnički i drugi uslovi za pristupanje bazama podataka koje bi opštinske ili gradske službe dečije zaštite mogle da koriste pri odlučivanju o zahtevima, a što bi uštedelo vreme potencijalnim korisnicima. Međutim, podnosilac zahteva i dalje mora sva dokumenta da donosi u štampanom obliku", kaže Petrović i napominje da je ova komplikovana procedura potrebna samo prvi put kada se predaje zahtev.
Za roditeljski dodatak potrebno je najmanje 10 dokumenata, a u slučaju da ga traži otac, taj broj se povećava na 15. Ako želite da ostvarite pravo na dečji dodatak, potrebno vam je 11 papira, a ako ste samohrani roditelji čak 16, ističu 24 sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: