Ban Ki Mun: Ratni zločin u Siriji

Strane agencije javljaju da je generalni sekretar UN Ban Ki Mun u Savetu bezbednosti UN rekao da je "hemijski napad u Damasku ratni zločin".

Izvor: B92

Ponedeljak, 16.09.2013.

17:44

Default images

To je javila agencija AFP.

Generalni sekretar UN u Savetu bezbednosti UN podnosi izveštaj o Siriji i rezultate istražitelja UN koji su na terenu ispitivali napad koji se 21. avgusta desio u Damasku. Istražitelji su utvrdili da postoje "uverljivi dokazi" da je nervni gas sarin korišćen u tom raketnom napadu.

"Zaključak je da je hemijsko oružje upotrebljeno u sukobu između dve strane u Sirijskoj Arapskoj Republici protiv civila, uključujući decu, u relativno velikoj meri", piše na prvoj stranici izveštaja koji je šef tima istražitelja UN Ake Selstrom podneo generalnom sekretaru UN Banu Ki-Munu, a koju su fotografi slikali prilikom predaje izveštaja.

Ban je pozvao Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija da uvede kaznene mere u slučaju da sirijski predsednik Bašar el-Asad ne ispuni obaveze propisane planom Rusije i SAD, o uništenju sirijskog hemijskog arsenala.

Ban je, predstavnicima 15 članica Saveta bezbednosti, rekao da je istražni tim UN "sada potvrdio, jednoglasno i objektivno da je u Siriji upotrebljeno hemijsko oružje".

Ban je ovu izjavu dao na zatvorenim konsultacijama s predstavnicima 15 članica SB UN, podeljenim na pristalice i protivnike oštre vojne akcije protiv Asada, kojima je predstavio izveštaj inspektora UN.

Generalni sekretar UN je rekao da su doktori pronalazili ljude koji su umirali na ulicama, bez vidljivih znakova povreda na telu, posle napada otrovnim gasom sarinom u predgradju Damaska 21. avgusta, preneo je Frans pres.

"Vremenski uslovi tog jutra bili su takvi da su maksimalno pojačali napad. Nizak pritisak vazduha možda je omogućio da gas lako udje u podrume i niže spratove zgrada, kao i na druga mesta na kojima su ljudi potražili sklonište", rekao je Ban.

U izveštaju, međutim, ne navode ko je u tom napadu koristio sarin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: