MK: Uhapšeno 17 visokih službenika

U velikoj akciji pod nazivom "Špijun" u Makedoniji je uhapšeno 17 lica od 22 osumnjičena, među kojima su i visoki službenici Vlade, osumnjičeni za špijunažu.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 16.09.2013.

17:31

Default images

Sem za špijunažu, oni su osumnjičeni i za zločinačko udruživanje, prevare i ucene u korist drugih država, objavili su mediji u Skoplju.

Osumnjičeni, među kojima ima i zvaničnika obaveštajne i kontraobaveštajne službe, nezakonito su posedovali zaštićene informacije i državne tajne i odavali ih stranim službama, čime su doveli u pitanje državnu bezbednost.

Pomoćnik ministra za odnose s javnošću pri makedonskom MUP-u Ivo Kotevski je izjavio da su uhapšeni osumnjičeni da su proteklih nekoliko godina na nezakonit način prikupljali informacije o licima iz javnog života i biznisa, čime su mogli da naškode njihovom ugledu.

Kotevski je rekao da su osumnjičeni pretnjama i ucenama iznuđivali novac javnih ličnosti i privrednika u Makedoniji, preteći im da će neistinite podatke o njima objaviti na internetu ili u medijima koji su bili pod kontrolom osumnjičenih.

Iz makedonskog MUP-a navode da je pri pretresu prilikom hapšenja oduzet veliki broj kompjutera, oružja, mobilnih telefona i sobe pune dokumenata.

Policijska istraga je trajala dve godine.

Makedonski mediji prenose da su dvojica uhapšenih zaposleni u makedonskoj obaveštajnoj službi, dvojica su aktivni u Kontraobaveštajnoj upravi za bezbednost, četvorica su raniji službenici MUP-a, dvojica su zaposleni, a jedan ranije zaposlen u Ministarstvu odbrane, tri lica su vlasnici privatnih firmi.

Među uhapšenima je i jedan zaposlen u Skupštini Makedonije, jedan zaposlen u Državnom arhivu i jedan raniji direktor Uprave za finansijsko poslovanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: