UN: Diplomate mere svaku

Diplomate "mere svaku reč" pripremajući izveštaj koji će generalni sekretar UN Ban Ki Mun u ponedeljak podneti Savetu bezbednosti o hemijskom oružju u Siriji.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2013.

22:50

Default images

Taj izveštaj bi mogao da poveća pritisak na predsednika Bašara al-Asada.

Generalni sekretar UN je u petak rekao da izveštaj stručnjaka UN "preteže ka zaključku" da je bilo upotrebe hemijskog oružja u napadu 21. avgusta kod Damaska, od čega je, po Vašingtonu, poginulo1.400 ljudi, ali se u izveštaju stručnjaka odgovornost za to ne pripisuje direktno sirijskom režimu.

Zadatak stručnjaka UN nije ni bilo utvrdjivanje krivca, već samo potvrdjivanje postojanja hemijskog napada, ali zapadne sile smatraju da je krivac mogao bii samo režim Bašara al-Asada.

Diplomate kažu da će detalji na osnovu činjenica iz Sirije, u izveštaju jasno identifikovati počinioca, te će oni koji podržavaju predsednika Sirije morati da dokažu njegovu nevinost.

"Rusija, SAD, svi tabori, vrše pritisak na sadržinu izveštaja", rekao je jedan zvaničnik UN za AFP, govoreći pod uslovom da mu se ne objavi ime.

"Kancelarija Ban Ki-Muna odmerava svaku reč. Treba da se ukaže koliko je napad bio ozbiljan, treba podržati i rusko-američku inicijativu", kazao je taj zvanicnik.

Rusi i Amerikanci su se u subotu u Zzenevi dogovorili da se o hemijskom arsenalu Damaska iduće nedelje mora doneti rezolucija UN, a sigurno je da će izveštaj inspektora UN odlučujuće uticati na taj dokument.

Sada je na Savetu bezbednosti da se dogovori o delikatnom pitanju pominjanja ili ne, i kako, Poglavlja VII Povelje UN koje predvidja da se, kao krajnje sredstvo, upotrebi sila protiv države koja krši svoje medjunarodne obaveze.

Rusija koja se dosledno protivila ranijim pokušajima donošenja rezolucije o Siriji, rekla je da neće glasati ako tekst da osnovu za oružanu intervenciju. Zapadnjaci medjutim odbijaju nekažnjivost sirijskog režima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: