Dodatni zahtevi sirijske opozicije

Sirijska opozicija zatražila je da međunarodna zajednica zabrani da režim u Damasku koristi vojnu silu za napade na gradska područja.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2013.

10:46

Default images

"Sirijska nacionalna koalicija insistira na tome da zabrana korišćenja hemijskog oružja, čija je upotreba odnela više od 1.400 ljudskih života, bude proširena na korišćenje balističkih raketa i aviona za napade na urbana naselja", navedeno je u saopštenju te sirijske opozicine grupacije koje je prenela agencija AFP.

Američko-ruski sporazum je postignut juče u Ženevi posle trodnevnih razgovora između američkog državnog sekretara Džona Kerija i ruskog ministra spoljnjih poslova Sergeja Lavrova.

Cilj sporazuma je da sirijsko hemijsko oružje bude stavljeno pod međunarodnu kontrolu do sredine sledeće godine i da se, istovremeno, ostavi mogućnost sankcija za Damask ako ne bude ispunio preuzete obaveze, ali se ne precizira o kakvim se tačno sankcijama radi.

Sirijski predsednik Bašar al-Asad sada ima rok od nedelju dana da dostavi podatke o celokupnom arsenalu, a Keri je rekao da mora odmah omogućiti nesmetani pristup inspektora hemijskom oružju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: