Još bez bezbednosne procene Prajda

Iako je bilo najavljeno da bi danas mogla da se sazna bezbednosna procena za predstojeći Prajd u Beogradu, taj dokument se očekuje u narednim danima.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2013.

16:12

Default images

Manje od dve nedelje ostalo je do 28. septembra i najavljene Parade ponosa. Organizatori veruju da je bi kao jedan od pokazatalja koji idu u prilog održavanju Parade ponosa mogla da bude i povoljnija klima u društvu.

Sastanci policije i organizatora ovog skupa sve su češći ali je još uvek rano za konačno ocenu da li su ispunjeni svi bezbednosni uslovi da se Parada ponosa i održi. Za razliku od prethodnih godina, organizatori smatraju da je situacija u društvu nešto povoljnija kada je u pitanju odnos prema LGBT populaciji.

"Ne mogu da zaobiđem da prosto neki od poteza aktuelne vlasti idu u tom smeru da se prosto neke stvari moraju realizovati bez obzira da li se to nekome sviđa ili ne tako da nekako moj sveukupni utisak je da je sada mnogo manje napeto imamo mnogo manje pretnji. Ako se setimo 2009. i grafitiranja grada kao i pretećih poruka koje su nam bile upućivane, čini mi se da ove godine toga nema ", kaže Boban Stojanović, iz organizacije Parade ponosa.

Ipak pretnje desničara ove godine nisu potpuno izostale. Poruka društva pripadnicima jedne manjinske grupe, u ovoj slučaju LGBT populacije mora biti jasna da svako ima pravo na svoj izbor. Ipak, ključ svega biće kako kaže sociolog Ratko Božović politička volja.

"Tamo gde se ne daje pravo manjinskom opredeljenjju i manjinskim grupacijama tu se ozbiljno dovodi u pitanje sloboda i demokratija u društvu i zato čini mi se ima razloga da se ne manipuliše na način diskirminacije jedne grupe koja je različita i drugačija jer ovde se diskirminiše ne samo grupa koja je drugačija po svom opredeljenjima seksualnim i drugim nego se diskimirniše sama demokratija", kaže za B92 sociolog kulture Ratko Božović.

Situaciju sa održavanjem Parade sa pažnjom prate i međunarodne institucije. Osim pisma koje su Vladi Srbije uputile ambasade 19 zemalja i u kojem se traži održavanje Parade, poruka podrške Prajdu stigla je i od evropske komesarke za unutrašnje poslove Sesilije Malmstrem. Ona poručuje da bi održavanje Beograd prajd 2013 trebalo da bude važan korak u napretku Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: