Šilja, babe i žabe u "naučnom" radu

Dvojica profesora FON-a, namerno su objavili izmišljen članak u rumunskom časopisu da bi skrenuli pažnju na hiperprodukciju "naučnih" radova srpskih profesora.

Izvor: B92

Nedelja, 15.09.2013.

09:46

Default images

"Naučni" rad Dragana Đurića i Borisa Delibašića, uz pomoć saradnika Stevice Radišića, pod nazivom "Evaluacija transformativnih hermenautičnih heuristika za procesiranje slučajnih podataka" liči na loše napisanu bajku, ali ga je rumunski časopis "Metalurgija Internešnl", koji inače obiluje imenima srpskih autora, objavio u celosti bez ijedne ispravke.

Tako se u članku, među lažnim referencama, kao autor pominje čak i Diznijev junak Šilja koji je svoje naučne rezultate objavio u naučnom časopisu "Mikijev zabavnik”. Spominje se da su korišćeni i rezultati radova objavljenih 2012. i 2013. godine od strane davno mrtvih velikana Bernulija i Laplasa. Na tarzanskom engleskom, koji niko u rumunskom časopisu nije ispravljao, mešaju se "babe i žabe", od pojmova informatike i računarstva do Evropske unije, obrazovnog nivoa žena i religije. Kao šlag na torti, časopisu su poslali i svoje fotografije sa sve lažnim brkovima i perikama.

Profesorima FON-a, koji su inače stručnjaci iz oblasti informacionih sistema, prekipelo je da gledaju kako mnoge kolege olako objavljuju svoje radove u ovakvim časopisima i tako dolaze do bodova koji su im potrebni za prelazak u viša zvanja.

Njihov originalni potez pozdravila je cela akademska zajednica koja i dalje bruji o tome kako su nadmudrili prevarantski rumunski časopis. Ipak, niko od njih trojice još ne želi javno da govori o tome jer su, kako su nam rekle njihove kolege sa FON-a, to pre svega uradili iz revolta, a ne da bi privlačili pažnju medija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: