Ban u ponedeljak o izveštaju UN

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun predstaviće, kako se očekuje, Savetu bezbednosti u ponedeljak izveštaj o upotrebi hemijskog oružja u Siriji.

Izvor: B92

Subota, 14.09.2013.

11:37

Default images

Inspektori, koji su imali zadatak da utvrde da li je u napadu 21. avgusta u predgradju Damaska korišćeno hemijsko oružje, završii su izveštaj. Diplomate navode da bi izveštaj mogao i da sadrži ko je odgovoran za taj napad, prenela je agencija AP.

Šef inspektorskog tima UN o upotrebi hemijskom oružju Ake Selstrom potvrdio je da je završio izveštaj o Siriji i da će ga dostaviti generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu ovog vikenda.

"Izveštaj je uradjen, ali kada će biti prezentovan javnosti, to je na generalnom sekretaru (UN)'', rekao je Selstrom juče u telefonskoj izjavi agenciji AP iz Holandije.

Selstrom, medjutim, nije hteo da komentariše zaključke iz izveštaja.

Ban je ranije rekao da će izveštaj stručnjaka UN za hemijsko oružje najverovatnije potvrditi da je u napadu 21. avgusta korišćeno hemijsko oružje.

On je na sastanku u UN rekao: "Verujem da će izveštaj gotovo sigurno ukazati na to da je hemijsko oružje korišćeno, iako to ne mogu zvanično da objavim dok ne dobijem taj dokument", preneo je Rojters.

Prvi čovek UN je izjavio i da je sirijski predsednik Bašar Asad "počinio veliki broj zločina protiv čovečnosti", ali, ipak, nije rekao da li su za napad hemijskim oružjem 21. avgusta krive snage Asadovog režima ili pobunjenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: