Keri i Lavrov: Izgubljeni u prevodu

Na zajedničkoj konferenciji za novinare Džona Kerija i Sergeja Lavrova dogodio se nesporazum sa slušalicama, koji zapravo odslikava pravi odnos SAD i Rusije.

Izvor: Beta

Petak, 13.09.2013.

08:31

Default images

Kako prenosi Agencija Asošiejted pres, neuobičajeni nesporazum dogodio se na konferenciji za štampu američkog državnog sekretara i ruskog ministra spoljnih poslova, kada su njih dvojica davali izjave o zajedničkim razgovorima vođenim o sirijskom hemijskom oružju.

Nešto se, kako ocenjuje AP, "izgubilo u prevodu" u trenutku dok su Keri i Lavrov sinoć u Ženevi završavali obraćanje novinarima, pa je američki državni sekretar zatražio od ruskog prevodioca da ponovi opasku ruskog ministra, jer su u jednom trenutku Keriju zakazale slušalice.

Lavrov je tog trenutka poželeo da uveri Kerija da nije propustio ništa sporno, rekavši mu: "Sve je OK, Džone, ne brini!"

"Tražiš od mene da ti verujem na reč?", odgovorio je na to Keri i dodao, "Malo je prerano za to".

Na kraju krajeva, dodaje AP, bar su se nasmejali.

Američki državni sekretar Džon Keri i ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov održali su sinoć u Ženevi sastanak o načinima sprovođenja plana koji bi podrazumevao stavljanje sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu, što je predlog Rusije koji je međunarodna zajednica uglavnom pozdravila kao način da se izbegne američka vojna intervencija u Siriji.

U isto vreme u TV intervjuu oglasio se sirijski predsednik Bašar el-Asad, koji je rekao da je za tranziciju oružja pod međunarodnu kontrolu potrebno mesec dana, na šta su prve reakcije američkog državnog sekretara bile bile da je taj rok - predug i da Asadova reč nije dovoljna.

On je nagovestio da bi moglo da dođe do američkog vojnog napada ukoliko Asad ne bude pristao da se uništi sirijsko hemijsko oružje.

Američka i ruska delegacija koje su došle u Ženevu izuzetno su brojne. U njima su stručnjaci za naoružanje, kao i visoke diplomate. Očekuje se da će dve delegacije boraviti u Ženevi dva dana i da će za to vreme biti organizovano više sastanaka.

Sjedinjene Američke države, tvrdeći da njihove tajne službe o tome imaju dokaze, okrivljuju sirijski režim Bašara el-Asada za napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska 21. avgusta, u kome je po nekim izveštajima poginulo nekoliko stotina ljudi, a po nekim izveštajima više od hiljadu.

Sirijski režim, međutim, negira odgovornost za upotrebu tog oružja tvrdeći da su ga upotrebili upravo pobunjenici.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: