Još bez rešenja pitanja studenata

Nova školska godina na Beogradskom univerzitetu ponovo bi mogla da započne protestima. Problem predstavlja smanjenje broja rokova i povećanje broja bodova.

Izvor: B92

Petak, 13.09.2013.

16:01

Default images

Iz Ministarstva prosvete navode da su spremni za razgovor sa studentima. Čini se, međutim, da će i ovaj problem ponovo biti rešavan u poslednjem trenutku.

Svake godine isti problemi. I ove godine su studenti nezadovoljni, jer novi zakon o visokom obrazovanju za studiranje na budžetu podrazumeva jedan ispitni rok manje i zahteva da položenih ispita bude više nego pre. Studenti potpisuju peticiju da bi im uslovi ostali isti, a konačan odgovor od Rektorata očekuju 17. septembra. Ako njihovi zahtevi ne budu usvojeni, protesti su mogući i ove godine.

"Za sada mogu da kažem da dolaze pozitivni impulsi iz ministarstva i sa ostalih univerziteta, ali naravno, ako peticija ne urodi plodom, svakako da su sve dalje možda i radikalnije mere uključene u vidu borbe. A koje mere? To ćemo da vidimo na sastanku svih predstavnika studenata svakako", kaže Vladan Živković, potpredsednik studentskog parlamenta Beogradskog univerziteta.

Peticija neće biti direktno prosleđena Ministarstvu prosvete, već studentskoj asocijaciji i rektorskoj konferenciji. Novi ministar prosvete izjavio je da mu je prvi posao bio da se angažuje oko male mature....

"Ja sam razgovarao sa predstavnikom studentske asocijacije Srbije, već pre nedelju dana, i sa današnjim domaćinom, rektorom univerziteta, i dogovorili smo se da zajedno podnesu zahtev, da Ministarstvo ne dobije peticiju, već da studentska asocijacija i rektorska konferencija Srbije dostavi predlog kako da izađemo iz tog problema", ističe ministar prosvete Tomislav Jovanović.

Iako je Bolonjska deklaracija potpisana pre 10 godina, čini se kao da se ona ne sprovodi u svim segmentima. Krivac može da bude kako nedostatak sredstava, tako i nedosledno sprovođenje deklaracije. Rektor kaže da se, bez obzira na sve kritike, skratila dužina studiranja.

"Fakulteti i univerziteti ušli su u opsežne promene, bez adekvatne pomoći države, tako da su Fakulteti učinili veliki napor da reformisanim folikulima poboljšaju efikasnost studiranja, kao i kvalitet studiranja", navodi Vladimir Bumbaširević, rektor Beogradskog univerziteta.

Iako zakon o visokom obrazovanju kaže da će se broj ispitnih rokova smanjiti, studenti ne smatraju tu odluku konačnom i nadaju se da je zakon podložan promenama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: