Tanja Fajon:Izazvali smo pravi haos

Nakon što je EP usvojio mehaizam za privremenu suspenziju bezviznog režima, poslanica Tanja Fajon u saopštenju izjavila da je to greška i da je napravljen haos.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2013.

13:00

Default images

Poslanica Evropskog parlamenta je odmah nakon takve odluke izdala saopštenje u kom je oštro kritikovala odluku EP, kao i proceduru u kojoj je odluka doneta, dodajući da sve to sada moće izazvati brojne posledice.

"Evropska narodna partija, zajedno sa konzervativnim i populističkim snagama u Evropskom parlamentu, još jednom je pokazala da ne brine o bezbednosti evropskih građana i slobodi kretanja, koje je jedno od fundamentalinh ljudskih prava", napisala je Fajonova.

Prema njenim rečima, mehanizam privremene suspenzije bezviznog režima potencijalno je opasna mera, pogotovo kada je reč o zemljama Zapadnog Balkana. "Potpuno je neprihvatljivo da je izvestilac u pregovorima 'predao' moći Evropskog parlamenta u vezi politike viza", kazala je ona.

Ona kaže i da se kao posledice zamrzavanja slobodnog viznog režima mogu javiti i nesagledive posledice, poput jačanja antievropskih stavova, netolerantnost prema manjinama, koje su među najčešćim tražiocima azila.

"Zemlje Zapadnog Balkana treba sada da poboljšaju uslove za Rome, iako su Romi, da budem iskrena, bolje integrisani u srpsko i makedonsko društvo, nego što je to slučaj sa nekim zemljama članicama EU", istakla je Fajonova.

Međutim, kako objašnjava, za sada nema direktne pretnje da se zemljama Zapadnog Balkana vrate vize. Broj lažnih azilanata jeste još uvek značajan ali je svakako manji od onog iz prošle godine. Evropske vlade će stoga, kako dodaje, imati malo razloga da mehanizam suspenzije bezviznog režima aktiviraju odmah.

"Opasnost predstavljaju nacionalističke i populističke snage u Evropi, koje ovaj mehanizam mogu da iskoriste kako bi se domogli političkih poena na domaćem terenu", smatra Fajonova.

"Takođe me brine i činjenica da je Evropski parlament danas, usvajajući ovaj mehanizam, usvojio i rizik delovanja Komisije pre Suda. Izazvali smo kompletan haos...Preuzeli smo izmene u vezi sa reciprocitetom viznog mehanizma koje su jednostavno nezakonite. Ne mogu ni da zamislim da se vize uvedu za građane SAD ili Kanade...Pravi reciprocitet nikada neće biti aktivan, jer su vlade EU zemalja već kazale da će prioritet za njih biti njihovi strateški partneri", istakla je evropska poslanica.

Picula: Odluka može zvršiti i na sudu

I evropski parlamentarac i Hrvatske Tonino Picula oštar je prema danas usvojenom mehanizmu. On kaže da bi odluka o uvođenju mehanizma koji zemljama EU dozvoljava suspenziju bezviznog režima kada je to neophodno, uskoro mogla da se nađe na sudu, ali i tvrdi da posledica ovakve odluke ne bi trebalo da bude izolacija zapadnog Balkana.

''Mnogi upozoravaju da će se odluka koju je EP većinom glasova utvrdio vrlo brzo naći na sudu, odnosno da je Evropska komisija (EK) skeptična prema legalnosti odluke s obzirom da ona predstavlja ugrožavanje određenih članova Lisabonskog sporazuma", kazao je Picula a preneli su mediji u BiH. Prema njegovim rečima, "dosta ozbiljni komentatori tvrde da će se vrlo brzo opet ova materija naći na usaglašavanju u EP''.

Picula je ocenio i da donošenje ovakve odluke znači da je ovog trenutka EU podeljena unutar sebe na zemlje koje ne bi htele nekim novim postupanjima vezanim za bezvizni režim da ugroze evroatlanski ili evropski put dobrog dela zemalja zapadnog Balkana.

S druge strane su, kako kaže, zemlje koje u ovom trenutku žele da pojačaju, pre svega nacionalnu, ali i multilateralnu kontrolu nad povećanim prilivom azilanata u zemlje EU. ''Jedan broj evropskih zemalja je uvek osetljiv na povećan broj azilanata, a pogotovo u poslednje vreme. Došlo je do jedne vrlo ozbiljne polemike unutar EP nakon predloga ove rezolucije koja je danas izglasana, ali, naglašavam, to nije njen konačan put'', dodao je Picula.

Lunačekova: Povratak na mentalitet graničnih rampi

Kritikama se pridružuje i izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Kosovo Ulrike Lunaček ocenila je danas da je usvajanje takozvane zaštitne klauzule, mehanizma za eventualno vraćanje viza, povratak na mentalitet graničnih rampi, zbog čijeg prevazilaženja je osnovana zajednička Evropa.

“Današnjim izglasavanjem mehanizma za reakciju za ponovno uvođenje viza za građane van EU Evropski parlament ne predaje samo nadležnost donošenja odluke, već i otvara vrata za populistički motivisane politike graničnih rampi zemalja članica, koju smo u prošlosti često doživljavali”, poručila je u saopštenju Lunaček koja je i potpredsednica Zelenih u EP.

Lunaček je dodala da su današnjom odlukom pre svega pogođene zemlje zapadnog Balkana, “čija se vizna sloboda, stečena na osnovu teških ispunjavanja obaveza, dovodi u pitanje”.

“Članice EU dobijaju ovim u ruke Damoklov mač, koji mogu koristiti na osnovu svojih interesa i favorizacija zemalja na zapadnom balkanu. To što je Evropski parlament iz ruke dao svoju kontrolnu mogućnost je teška spoljno i demokratsko politička greška, koja se jako teško može ispraviti”, ocenila je ona.

Lunaček je izrazila nerazumevanje kako su libearlni i konzervativni poslanici, koji se angažuju na zapadnom Balkanu mogli glasati za ovu odluku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: