"Škola nije zaštitila gej učenika"

Nevena Petrušić utvrdila je propuste u radu Ekonomske škole u Kuršumliji, jer nije zaštitila učenika Stefana Radovića, pripadnika LGBT populacije.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.09.2013.

15:50

Default images

"Utvrđeno je da Ekonomska škola u Kuršumliji nije blagovremeno preduzela odgovarajuće mere radi prevazilaženja diskriminatornog stava učenika prema LGBT populaciji i sprečavanja diskriminacije Stefana Radovića na osnovu njegove seksualne orijentacije, što je doprinelo da nekoliko učenika 29. oktobra 2012. godine diskriminiše Stefana Radovića upućivanjem verbalnih komentara uvredljive i uznemirujuće sadržine, koji su se odnosili na njegovu seksualnu orijentaciju", navodi se u saopštenju poverenice za zaštitu ravnopravnosti, prenosi portal Južna Srbija.info

Kako se dodaje, poverenica je školi naložila da bez odlaganja preduzme sve neophodne radnje i mere kojima će obezbediti da svi zaposleni u školskoj ustanovi prođu stručno usavršavanje i obuku o zabrani diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i drugim ličnim svojstvima, kako bi se obezbedila veća senzibilisanost svih zaposlenih kao i da bez odlaganja škola preduzme sve neophodne mere iz svoje nadležnosti, kako bi se kroz odgovarajuće programe, obuke i edukacije među učenicima i učenicama razvijao duh tolerancije, prihvatanja različitosti i nediskriminatornog ponašanja.

"Verujemo da će preporuka Poverenice i preporuka Zaštitnika građana, uz pomoć medija, biti jasna poruka i Ekonomskoj školi, ali i celokupnoj javnosti da su diskriminacija i nasilje nad pripadnicima/cama LGBT populacije nezakonita i neprihvatljiva ponašanja i da je dužnost obrazovnih institucija da odlučno reaguj", ističe se u saopštenju poverenice.

Podsetimo, nakon što je odlučio da javno prizna da je homoseksualac, roditelji i skoro sva rodbina ga se odrekla, a zatim je morao i da napusti rodno mesto, Kuršumliju.

Stefan Radović javno je rekao ono što niko u njegovoj sredini nije bio spreman da čuje. Opisao je svoje odrastanje i, kako kaže, torturu kojoj je bio izložen od svoje 10. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: