Lavrov i Keri telefonom o Siriji

Ministarstvo inostranih poslova Rusije saopštilo je da su šefovi ruske i američke diplomatije, Sergej Lavrov i Džon Keri, razgovarali danas telefonom o Siriji.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.09.2013.

21:09

Default images

Ministarstvo navodi da je telefonski razgovor održan na inicijativu Kerija i da su ruski ministar i američki državni sekretar "nastavili razmatranje situacije oko Sirije, kojoj će biti posvećen njihov specijalni susret u Ženevi 12. i 13. septembra".

Ranije danas agencija Itar-Tass prenela je da je plan za uspostavljanje međunarodne kontrole nad hemijskim oružjem u Siriji predat SAD.

"Predali smo Amerikancima plan (...) očekujemo da će biti razmotren u Zzenevi", rekao je ruskoj agenciji izvor u ruskoj delegaciji tokom posete Lavrova Astani.

Prema navodima ruske agencije, susret Lavrova i Kerija biće održan u jednom od ženevskih hotela.

Itar-Tass javlja, pozivajući se na izvore iz sedišta UN, da će u Njujorku pet stalnih članica Saveta bezbednosti (Rusija, Kina, Velika Brtianija, SAD i Francuska) održati zatvorenu sednicu oko nacrta rezolucije o hemijskom oružju u Siriji, koji je predložila Francuska uz podršku SAD i Velike Britanije.

Očekuje se da će jedna od tema razgovora Kerija i Lavrova biti i taj nacrt, u kom Francuska odgovornost za navodni hemijski napad kod Damaska 21. avgusta pripisuje sirijskim vlastima i preti da će u slučaju novih incidenata doneti "odgovarajuće mere u skladu sa Glavom VII Povelje UN" koja dopušta upotrebu sile, navodi ruska agencija.

Agencija Interfaks prenela je izjavu predstavnika Bele kuće Džejmsa Karnija da je ruski predlog o kontroli sirijskog hemijskog oružja rezultat pretnje SAD da će upotrebiti vojnu silu protiv Sirije.

"Za poslednja dva dana videli smo više saradnje i korisnih aktivnosti Rusije ovim povodom nego za poslednje dve godine", rekao je predstavnik Bele kuće, dodajući da je Moskva predlogom kontrole sirijskog oružja stavila svoj prestiž kao ulog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: