Napeto: Počeli pregovori o Siriji

Počeli su pregovori u vezi sa predloženom rezolucijom UN na osnovu koje bi se sirijsko hemijsko oružje stavilo pod kontrolu, rekao je jedan francuski zvaničnik.

Izvor: Beta

Sreda, 11.09.2013.

13:20

Default images

Taj diplomata je dodao i da su pregovori napeti.

Činilo se da će plan o međunarodnoj kontroli, koji je inicirala Rusija, olakšati krizu nastalu zbog namere SAD i njihovih saveznika da bombardovanjem kazne sirijski režim zbog, kako tvrde, upotrebe hemijskog oružja protiv civila.

Onda se, međutim, stvorila nova potencijalna prepreka kada je Moskva odbila američki i francuski zahtev za donošenjem obavezujuće rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se preti Damasku "veoma ozbiljnim posledicama" ako ne bude sarađivao.

Francuski zvaničnik blizak predsedniku Francuske Fransoa Olandu rekao je da se Rusija žalila ne samo na to što bi rezolucija bila sprovodiva uz pomoć vojne sile, već i zato što je krivica za napad hemijskim oružjem svaljena na sirijsku vladu.

Problematičan je takođe bio zahtev da se odgovorni izvedu pred međunarodni krivični sud.

Uplašeni od onoga što je francuska diplomatija nazvala "klopkom", Pariz i Vašington nastoje da kroz Savet bezbednosti UN proguraju rezoluciju kojom se predviđa provera hemijskog razoružanja Sirije.

Rusija, blizak saveznik predsednika Sirije Bašara el Aada, odbacila je juče takav francuski predlog.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: