Rumunski poslanik EP primao mito

Rumunska agencija za borbu protiv korupcije podneće tužbu protiv poslanika Evropskog parlamenta Adrijana Severina, koji je osumnjičen da je prihvatio mito.

Izvor: Tanjug

Sreda, 11.09.2013.

20:10

Default images

Severin je "u svojstvu poslanika Evropskog parlamenta, u periodu između 2010. i 2011. godine, prihvatio obećanje dvojice ljudi da će mu platiti 100.000 evra u zamenu za to da on podnese amandmane koji odgovaraju i glasa protiv onih koji štete interesima" kompanije za koju su te dve osobe radile.

Severin, koji je negirao optužbe, mogao bi da bude osuđen na 12 godina zatvora ako se ispostavi da je kriv, navodi AFP.

Korupcionaški skandal izbio je 2011. godine kada je Severin, zajedno sa kolegama iz EP - Ernstom Štraserom iz Austrije, Zoranom Talerom iz Slovenije i Pablom Salbom iz Španije - naseo na priču novinara britanskog "Sandej tajmsa" koji su se predstavljali kao lobisti.

Skrivena kamera snimila je njih trojicu kako pristaju da podnesu izvesne amandmane, a da zauzvrat dobiju sto hiljada evra godišnje.

Tužioci navode i da je Severin tražio još 12.000 evra kako bi uticao na druge poslanike u EP.

Štraser, bivši austrijski ministar unutrašnjih poslova, u januaru je osuđen na četiri godine zatvora, a sudija je tada rekao da je on naneo veliku štetu ugledu Austrije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: