NS: Prijave protiv 4 maloletnika

Protiv četiri maloletnika podneta je krivična prijava za 11 razbojništava i 28 teških krađa u Novom Sadu. Osumnjičeni su i da su napali nastavnika Ivana Janeša.

Izvor: B92, Beta

Sreda, 11.09.2013.

18:29

Default images

Od osumnjičenih, jedan ima 13 godina, dok ostali imaju od 14 do 16 godina.

Saznajemo i da su ovi maloletni prestupnici sa prebivalištem u Novom Sadu, Petrovaradinu i Begeču, kao i da su neki od njih odranije poznati policiji.

Protiv četvorice maloletnika iz Novog Sada policija će podneti krivične prijave zbog sumnje da su počinili 11 razbojništava i 28 teških krađa na teritoriji tog grada, saopštila je večeras Policijska uprava Novog Sada.

Oni su osumnjičeni za razbojništva i teške krađe, na naročito opasan ili naročito drzak način, jer su na ulicama Novog Sada napadali građane od kojih su silom oduzimali novac i nakit, ali i druge predmete.

Kako se navodi, oni su 7. septembra u parku na Bulevaru Jaše Tomića napali Novosađanina I. J. (33) i oteli mu više predmeta, od kojih je policija našla fotoaparat, a sumnja se da su pored maloletnika u razbojništu učestvovala i tri deteta, koja, po zakonu, nisu krivično odgovorna.

Četvorica osumnjičenih maloletnika saslušani su danas u prostorijama Policijske uprave, uz prisustvo nadležnog javnog tužioca, kao i roditelja, odnosno staratelja.

Novosadska policija će podneti i krivičnu prijavu protiv jednog od roditelja osumnjicenih, osumnjičenog za zapuštanje i zlostavljanje maloletnog lica.

Ispituju se sve okolnosti pod kojima je prebijen Ivan Janeš, a nije isključeno da su slična dela prestupnici već ranije činili.

Svi su saslušani u prisustvu roditelja ili staratelja, a novosadski mediji navode i da su tom prilikom priznali delo koje im se stavlja na teret, kao i da je policija pronašla i ranac sa stvarima koji su oteli od pretučenog nastavnika.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević rekao je za Radio-televiziju Vojvodine da se ne može očekivati od policije da sama reši problem bezbednosti u gradu, jer je to pitanje za celo društvo, za svakog pojedinca i porodicu.

"To je pitanje za svaku porodicu da li kao roditelji znamo šta nam deca rade, da li vodimo računa o njima, dok je pitanje za društvo da li smo toj deci obezbedili druge aktivnosti, a ne da se skupljaju po kvartovima, parkovima i da smišljaju takve nedozvoljene aktivnosti", rekao je Vučević.

Govoreći o izboru načelnika Policijske uprave Novi Sad, koga u tom gradu nema već četiri godine, Vučević je istakao da je to veoma bitno pitanje i da je dobio uveravanje da će biti rešeno u najskorije vreme.

Vučević je rekao da "ne želi da licitira sa vremenom" kada će načelnik policije u Novom Sadu biti izabran, ali je dodao da je u poslednjih godinu dana znatno poboljšana saradnja MUP-a i grada Novog Sada.

On je naveo i da se u Sremskoj Kamenici sada obučava 300 policajaca iz Novog Sada.

Da podsetimo, grupa maloletnika napala je nastavnika Ivana Janeša u subotu uveče u parku kod Železničke stanice. Oni su ga nekoliko minuta divljački tukli, a zatim i opljačkali. Janeš je za B92 ispričao kako je do tog nemilog događaja došlo.

Povodom ovog slučaja oglasile su se nevladine organizacije Gej strejt alijansa i Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) i najoštrije osudili napad.

I poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić osudila je napad i navela da je to pokazatelj koliko su obrazovne ustanove, roditelji i društvo kao celina, zakazali u radu sa decom i omladinom na razvijanju tolerancije i poštovanju ljudskih prava.

Petrušićeva je apelovala na Ministarstvo prosvete da hitno postupi po preporuci koju je uputila pre dve godine, a u kojoj se traži da se iz nastavnih materijala i prakse eleminišu sadržaji koji promovišu stereotipe, predrasude i direktno su diskriminatorni, jer će se, kako smatra, u protivnom, slični događaji ponavljati.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

101 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: