Francuska spremna da izmeni nacrt

Nakon što je naišla na protivljenje Rusije, Francuska je spremna da izmeni nacrt rezolucije o Siriji kojom se od Damaska traži da preda hemijsko oružje.

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2013.

23:46

Default images

Portparol francuskog ministarstva spoljnih poslova Filip Lalio rekao je za AFP da je Pariz "spreman da izmeni nacrt ako budu sačuvani njegovi glavni principi i ciljevi".

"Iznenađuje to što Rusi odbacuju dokument koji nisu čak ni videli. Naravno da nameravamo da sa njima o tome razgovaramo", istakao je on.

Britanija, Francuska i SAD trebalo je da u Savetu bezbednosti UN večeras predstave rezoluciju koja obuhvata "raspored" po kom bi režim sirijskog predsednika Bašara al-Asada trebalo da preda sve svoje hemijsko oružje, ali je vanredni sastanak SB UN iza zatvorenih vrata odložen na zahtev Rusije, a razlog zasad nije poznat.

U međuvremenu, francuski predsednik Fransoa Oland sazvao je za sutra sastanak o Siriji sa ministrom odbrane Žan-Ivom le Drijanom i ostalim najvišim zvaničnicima.

Ranije danas, šef francuske diplomatije Loran Fabijus je rekao da će Francuska SB UN predložiti rezoluciju koja utvrđuje uslove pod kojima Sirija treba da stavi hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu i prihvati njihovo uništavanje, i predviđa ozbiljne mere u slučaju neposlušnosti.

Međutim, Rusija je saopštila da je taj predlog neprihvatljiv.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: