Keri: Nećemo dugo čekati

Rusija će u toku dana poslati SAD detalje predloga da se sirijsko hemijsko oružje stavi pod međunarodnu kontrolu, izjavio američki državni sekretar Džon Keri.

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2013.

17:38

Default images

"Detalji će stići u toku dana", rekao je Keri, ubrzo nakon razgovora sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom, javila je agencija Frans pres. Keri je, međutim, naglasio da svaki plan o tome da se sirijsko hemijsko oružje obezbedi mora da sadrži "posledice" ukoliko se ispostavi da je to samo taktika za odlaganje američke vojne akcije.

Keri je ranije danas izjavio da SAD čekaju istinski plan Rusije o uklanjanju hemijskog oružja iz Sirije, ali neće "dugo čekati" i neće prihvatiti "taktike odlaganja".

"Čekamo takav predlog, ali nećemo dugo čekati", rekao je američki državni sekretar u obraćanju članovima Komiteta oružanih službi Predstavničkog doma.

"Predsednik Barak Obama će to pažljivo razmotriti. Ali to mora biti učinjeno brzo, mora biti realno i proverljivo", dodao je Keri.

Keri je istakao da stavljanje sirijskog hemijskog oružja pod međunarodnu kontrolu može biti "idealan način" da se to oružje ukloni, ali je upozorio da će to biti "izuzetno teško"

Sirijska vlada prihvatila je predlog Rusije da stavi svoje hemijsko oružje pod međunarodnu kontrolu, saopštio je sirijski ministar spoljnih poslova Valid Mualem.

"Imali smo juče veoma plodonosnu rundu razgovora sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom, koji je predložio inicijativu u vezi sa hemijskim oružjem. Te večeri smo prihvatili rusku inicijativu", prenela je agencija Interfaks reči Mualema, koji se obratio predsedniku Donjeg doma ruskog parlamenta.

Mualem je kazao da je Sirija prihvatila predlog, jer će se time "otkloniti osnove za američku agresiju", prenela je agencija Rojters.

S druge strane, američki sekretar za odbranu Čak Hejgel izjavio je danas da je potrebno da SAD pokažu uverljivu pretnju vojnom akcijom kako bi se Sirija osetila dovoljno pod pritiskom i njeno hemijsko oružje predala pod međunarodnu kontrolu.

Hejgel je u Kongresu rekao da poslanici moraju da odobre vojnu akciju kako bi diplomatskim naporima dali na neophodnosti i energiji, preneo je AP.

Američka novinska agencija navodi da Hejgel i državni sekretar Džon Keri nastavljaju kampanju administracije predsednika Baraka Obame za dobijanje podrške kongresmena za ograničenu vojnu akciju u Siriji.

U SAD kažu da je neophodno odvratiti režim sirijskog predsednika Bašara el-Asada od upotrebe hemijskog oružja protiv sopstvenog naroda.

Načelnik Generalštaba, general Martin Dempsi, rekao je da vojska ima polazni "set ciljeva" kao i dodatne ciljeve za napade koji bi u slučaju potrebe usledili, navodi AP.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: