Ispovest pretučenog profesora

Novosadski profesor Ivan Janeš, koga je u nedelju brutalno pretukla grupa osnovaca, za B92 je ispričao kako je do tog nemilog događaja došlo.

Izvor: B92

Utorak, 10.09.2013.

17:22

Default images

On je napadnut u nedelju uveče dok je čekao ženu i dete u parku kraj Železničke stanice, a napadači su mu govorili: "Ti si peder".

Profesor Ivan Janeš ima polomljen nos, podlive po telu i licu, hematome po celom telu i popucale kapilare, pod stalnom je lekarskom terapijom, a ima i problema sa vidom. Napad ga je zadesilo dok je na klupi u novosadskom parku čekao suprugu i dvogodišnje dete.

Nakon odgovora na bezazleno pitanje: "Koliko ima sati", 7 ili 8 maloletnika mu je prišlo i tada je počelo ono što Ivan želi što pre da zaboravi...

"Kad sam rekao da je 20.20, onda me je najmanji iz grupe pitao je l' znam ja nekog pedera i onda su svi pošli ka meni i počeli da me udaraju i šutiraju. Govorili su mi - Ti si peder, oborili su me na zemlju i nastavili da me šutiraju, zatim su mi uzeli bicikl i ranac u kojem sam imao loptu i fotoaparat. Sve to je trajalo petnaestak minuta, a ja sam vikao - upomoć, upomoć", ispričao nam je Ivan Janaš, profesor matematike.

Ivan nam kaže da se nije branio, jer se pita: "Kako mogu da udarim dete?"

Međutim, ta ista deca prema njemu nisu imala milosti. Iako je do skoro bio nastavnik u jednoj novosadskoj osnovnoj školi, ne misli da su u pitanju učenici, već da je batine dobio nasumično.

"Oni su mene prebili i opljačkali, a isto to sutra mogu da urade nekoj starici", kaže Ivan Janeš i dodaje da očekuje da policija privede napadače, ali da nije siguran šta će posle toga biti jer je reč o maloletnicima starosti između 12 i 15 godina.

Policija je po prijavi izašla na mesto događaja i trenutno, kako kažu, rade na rasvetljavanju ovog krivičnog dela. Svakako, zabrinjava to što Novi Sad već mesecima čeka na formiranje Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja. Skupštinska odluka o osnivanju je doneta, međutim, kako nezvanično saznajemo, početak rada koče politički faktori.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

61 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: