"Akcija neće biti kao za Kosovo"

Savetnica za bezbednost američkog predsednika Suzan Rajs izjavila je da eventualna vojna intervencija u Siriji neće biti slična intervenciji na Kosovu 1999.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

20:57

Default images

Rajsova je rekla da će biti "limitirana i precizna akcija".

Govoreći na tribini "Tink tenk" organizacije "Nju Amerika faundejšn" u Vašingtonu, Rajsova je odbacila poređenje Sirije sa intervencijom pre 14 godina na Kosovu, kada su bombardovani ciljevi širom Srbije.

"To neće biti Kosovo ili Libija i cilj nije rušenje Asada ili promena režima, već želimo da se konflikt završi političkim dogovorom kojim bi on napustio vlast", rekla je nekadašnja ambasadorka SAD u UN, sada Obamina savetnica.

Rajsova je optužila Rusiju i Kinu za blokadu UN povodom sirijske krize, kazavši da bi Obama više voleo kada bi za svoje odluke imao podršku svetske organizacije.

"Predsednik Amerike se odlučio za vojnu akciju, jer su iscrpljene sve mogućnosti. Rusija i Kina su pet puta blokirale rezolucije u SB UN i to je sramotno", ocenila je Rajs.

Ona kaže da nema sumnje da je režim Bašara al-Asada upotrebio hemijsko oružje, uz objašnjenje da su samo vladine snage imale kapacitet za takav napad.

"Ovo nije prvi put da je Asad koristio hemijsko oružje, pošto je ono upotrebljeno u manjem obimu nekoliko puta od marta", rekla je Obamina savetnica.

Rajsova smatra da bi se u slučaju da Kongres odbije plan o napadu Sirije, postavilo pitanje da li Amerika može da štiti međunarodne norme.

"Severna Koreja i Iran ne smeju ni za minut da pomisle da odustajemo od naših moralnih načela", zaključila je američka funkcionerka.

Savetnica Bele kuće ocenila je da vojna akcija SAD protiv Sirije "ne bi bio još jedan rat".

Ona je rekla da je sirijski režim koristio hemijsko oružje protiv sopstvenog naroda i da to povećava pretnju drugim zemljama u tom regionu, uključujući Izrael koji je glavni saveznik SAD, prenela je agencija AP.

Rajsova je kazala da su administracija predsednika Baraka Obame i američki saveznici iscrpli druge mere za sprečavanje korišćenja hemijskog oružja u Siriji.

Ova njena izjava je deo napora Bele kuće da poveća podršku javnosti i u Kongresu za odobravanje Obami da pokrene vojnu akciju protiv sirijske vlade.

Ti napori se, međutim, suočavaju sa raširenim skepticizmom.

Obama treba da se u utorak obrati naciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: