Keri: Asad može da preda oružje

Državni sekretar SAD Džon Keri izjavio da bi sirijski predsednik mogao da izbegne intervenciju ako budepredao sve hemijsko oružje međunarodnoj zajednici.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.09.2013.

09:58

Default images

Keri je to rekao u Londonu tokom zajedničke konferencije za novinare sa ministrom spoljnih poslova Velike Britanije Vilijamom Hejgom.

Keri je naglasio da je konačno rešenje za Siriju političko, a ne vojno i da u to nema sumnje.

"Dozvolite da budem jasan, SAD, predsednik Barak Obama, ja i mnogi drugi, potpuno smo saglasni da okončanje sukoba u Siriji zahteva političko rešenje. Ne postoji vojno rešenje, nemamo iluzija o tome”, rekao je Keri, koji je nakon sastanka sa šefom britanske diplomatije Vilijemom Hejgom još jedom optužio sirijskog predsednika Bašara al Asada za upotrebu hemijskog oružja protiv civila.

Keri je takođe kazao i da bi nenapadanje Asada sada bilo mnogo opasnije od napadanja. Iako, kako kaže, ne zna šta će Obama raditi ukoliko Kongres ne bude odobrio intervenciju u Siriji, on ipak smatra da bi bilo greška da SAD ne narede napad na Siriju.

"Pitanje za sve nas je, šta ćemo da radimo u vezi s upotrebom hemijskog oružja? Da okrenemo leđa?", zapitao se Keri i zatražio od novinara da malo zastanu i razmisle da li jedan diktator može da preti celom svetu time što svoje kriminalne aktivnosti sprovodi pozivajući se na svoju odgovornpst. "Ljudi, živimo u veoma opasnom svetu . I takva vrsta pretnje nije ni malo različita od pretnji s kojima se srećemo svaki dan i ako se tome ne usporotivimo, još ćemo se više suočavati s takvim stvarima. Zato mislim da je veći rizik ne delovati, nego delovati. I sada svi treba da zastanu i dobro razmisle o tome", poručio je Keri.

Prema njegovim rečima, SAD trenutno razmišljaju o neverovatno maloj akciji protiv Sirije, manjoj od one koju je naredio predsednik Regan kada se intervenisalo zbog pobune u Tripoliju.

"Takva vrsta ograničene akcije svela bi se na kontrolu Bašara Al Asada, bez trupa na terenu, sa tačnim ciljevima i sa vrlo kratkim rokovima koji bi trebalo da ga onemoguće da koristi hemijsko oružje. Upravo o tome ovde govorimo - neverovatno mala, ograničena intervencija. To se uostalom već više puta primeljivalo u različitim okolnostima", rekao je Keri.

On je ujedno odbacio mogućnost da možda Asad nije naredio napad hemijskim oružjem u predgrađu Damaska 21. avgusta, rekavši da samo troje ljudi ima kontrolu nad tim oružjem u Siriji: Asad, njegov brat i jedan general. "U svakom slučaju, Asadov režim je Asadov režim, a režim izdaje naređenja. Ovde imamo režim koji je uhvaćen da je dao naređenje koje je došlo od Asada, i mi smo toga svesni. Dakle, nema dileme o tome ko je odgovoran", istakao je Keri.

Takođe, on dodaje i da bi dokazi koje poseduju protiv Asada bili dovoljni da ubede sud.

Na pitanje novinara upućeno Hejgu, kako će Britanija sada postupati u vezi s napadom na Siriju, s obzirom na to da je parlament odbacio rezoluciju premijera Kamerona o učešću Londona u intervenciji u Siriji, britanski ministar je kazao da London i dalje traži političko rešenje i insistira na njemu, poštujući volju parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

56 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: