Sirija: Hvala Putinu na podršci

Ministar spoljnih poslova Sirije Valid al-Mualem preneo je zahvalnost sirijskog predsednika ruskom predsedniku Vladimiru Putinu zbog podrške koju mu je pružio.

Izvor: Beta

Ponedeljak, 09.09.2013.

07:58

Default images

Moskva, koja podržava režim predsednika Bašara el Asada, smatra da bi vojna akcija protiv Damaska, što traže SAD i Francuska, mogla da destabilizuje ceo region.

"Predsednik je zatražio od mene da prenesem njegovu zahvalnost Putinu zbog njegove pozicije tokom Samita G20", rekao je Mualem na početku susreta sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovom u Moskvi, preneo je AFP.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da će u središtu razgovora dvojice zvaničnikja biti "svaka dimenzija situacije u Siriji i oko nje".

Mualem, koji je i potpredsednik sirijske vlade, od početka krize u Siriji u martu 2011. godine u Rusiji je boravio više puta, a poslednji put krajem februara ove godine.

Sastanak dvojice ministara odvija se u kritičnom trenutku, budući da su SAD najavile mogućnost "ograničenog" vojnog udara na sirijski režim zbog tvrdnji da je upotrebio hemijsko oružje, koje je najpre iznela sirijska opozicija.

Rusija se protivi vojnoj intervenciji u Siriji, a ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na prošlonedeljnom samitu G20 da će Moskva pomoći Damasku u slučaju strane agresije.

Putin, kao i sirijski režim, smatra da su hemijsko oružje upotrebili ekstremisti kako bi isprovocirali stranu intervenciju protiv Damaska i tvrdi da bi vojni udar na Siriju bez odobrenja UN bio protivzakonit.

Mualemova poseta sledi nekoliko dana posle završetka samita G20 u Sankt Peterburgu kada se prisutni nisu saglasili o tome kako delovati prema Siriji. Predsednik Rusije Vladimir Putin sreo se tokom samita sa američkim predsednikom Barakom Obamom, ali je posle sastanka rekao da je svako ostao pri svojim stavovima.

SAD su ovog vikenda nastavili svoju diplomatsku ofanzivu da opravdaju vojnu intervenciju u Siriji, koju još treba da odobri američki Kongres.

Rusija, koja od početka sukoba pre dve i po godine podržava Damask, do sada je zajedno sa Kinom blokirala svaku odluku u Savetu bezbednosti UN koja bi odredila sankcije ili kaznenu akciju protiv predsednika Asada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: