Nastavljeni protesti u Vukovaru

Protest zbog postavljanja dvojezičnih tabli nastavljen je i danas okupljanjem u Bogdanovcima kod Vukovara.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 09.09.2013.

19:29

Default images

Povorka od oko 100 članova Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara prošetalo je od spomen-obeležja jedanaestorici ubijenih hrvatskih branitelja do groblja i spomen-obeležja 59 ubijenih branitelja i civila iz tog sela, preneli su lokalni mediji.

Predsednik Štaba Tomislav Josić izjavio je novinarima da će se protesti nastaviti sve dok Vukovar ne bude proglašen mestom posebnog pijeteta i izuzet od dvojezičnosti.

On je podržao najavu predsednika Hrvatske Ive Josipovića da će razgovarati s predstavnicima Štaba koji već osmi dan protestuju zbog postavljanja dvojezičnih tabli na latiničnom i ćirličnom pismu na zgradama javnih ustanova u Vukovaru.

Član Štaba Vlado Iljkić rekao je da Vladino ignorisanje Štaba radikalizuje situaciju u celoj Hrvatskoj, posebno u Vukovaru. On je ocenio da bi dalje postavljanje dvojezičnih tabli bilo "dolivanje ulja na vatru" čime bi nestala nada za razgovor.

Iz Štaba su najavili da će se idućih dana protesti održavati u mestima oko Vukovara, dok bi u tom gradu u subotu bio održan veliki skup pod geslom "Slavonija srcem za Vukovar" na kojem se očekuje nekoliko hiljada učesnika.

Predsednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Tomislav Karamarko izjavio je danas za Hrvatski radio da će većina u vukovarskom Gradskom veću idućih dana pokrenuti izmene statuta da bi se Vukovar proglasio mestom posebnog pijeteta i stavio moratorijum na uvođenje dvojezičnih natpisa.

Na primedbu da je HDZ-ova većina 2009. godine donela statut koji je predvideo dvojezične natpise, Karamarko je odgovorio da je danas HDZ drugačiji od tadašnjeg i da "ne želi da razmišlja glavom svojih prethodnika" na mestu predsednika stranke.

Josipović je u intervjuu za današnji Jutarnji list najavio da "priprema neke inicijative" koje bi pomogle u smirivanju napete situacije u Vukovaru i postizanju dogovora oko dvojezičnih natpisa u tom gradu.

On je ocenio da se u Vukovaru mogu ostvariti oba interesa - i pravo srpske zajednice na svoj jezik i pismo, ali i opravdano uvažavanje ratnih trauma.

Pošto su u Vukovaru prošlog ponedeljka osvanule dvojezične table na pojedinim javnim ustanovama, održan je protest tokom kojeg su demonstranti skinuli ili razbili tri postavljene dvojezične table. Tada su u koškanju s policijom, koja nije primenila silu, lakše povređena četiri policajca.

U međuvremenu su table ponovo postavljene, čuva ih policija, a demonstranti više nisu pokušavali da ih skinu.

Jedina dvojezična ploča koja u Vukovaru nije problematična postavljena je još 1988. na zgradi vrtića "Vukovar 2" u kome se rad realizuje na srpskom jeziku. Direktorka tog vrtića je, reagujući na izjavu gradonačelnika Željka Saba kako niko ne postavlja pitanje dvojezične ploče postavljene na objektu “srpskog vrtića” još 1998. godine, rekla da je poslednji put kad je prvi čovek Vukovara uperio prstom u tu ploču, vrtić osvanuo ispisan grafitima neprimerenog sadržaja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: